У  газеті «Свобода», виданні Українського Народного Союзу у Сполучених Штатах Америки, у № 8 від 24 лютого 2023 року  опубліковано допис Анатолія Чабана, професора Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького.

Анатолій Юзефович поділився з читачами видання — представниками активної української діаспори в США — думками про російсько-українську війну.

 Перемога буде за Україною

24 лютого виповнюється рік від початку повномаштабного вторгнення Росії в Україну. Однак її початки сягають 2014 року, коли північний сусід анексував Крим і частину Донецької і Луганської областей. А сьогодні — це жорстока, загарбницька війна, яка порушує всі норми міжнародного права, приносить смерті тисяч українців, руйнуючи життєву інфраструктуру.

Замаскована вона під так звану спеціяльну операцію, яка передбачає денацифікацію та демілітаризацію України, що насправді означає знищення української держави і українців як народу. Тоталітарному російському режимові Путіна не подобається европейський та евроатлантичний вибір України, зростання позитивного ставлення населення України до курсу на Европу та НАТО.

Це справді битва Давида і Голіафа. Оскільки Росія озброєна ядерною зброєю, воює проти значно меншої держави – України, яка у свій час добровільно відмовилася від атомної зброї під ґарантії безпеки і територіяльної цілісности від низки держав, в тому числі і Росії.

Рік, що минув, став жорстоким випробовуванням для українців. Ми можемо з певністю сказати, що Україна вистояла, продемонструвавши героїзм і стійкість у захисті національних інтересів, свого суверенітету.

Весь проґресивний світ сьогодні на боці України. Міжнародна спільнота – переважна більшість країн підтримують Україну надаючи їй економічну, гуманітарну, і особливо військову допомогу. Показовим є останній Рамштайн — лютий 2023 року — 54 учасників. Рішучі зміни у поставці важкого озброєння для Збройних сил України.

Ця підтримка — вияв міжнародної солідарности з боротьбою за демократичні принципи життя світового співтовариства з терористичним, тоталітарним режимом, який прагне зламати всю систему нинішніх міжнародних відносин.

Україна щиро вдячна допомозі нашій держави з боку США, Великобританії, Польщі, ФРН, Франції та багатьох інших держав.

Яким буде наступний рік? Прогноз подальших подій: повна перемога України, визволення території, або ж заморожений конфлікт чи переговори на умовах Росії.

Переконані, що перемога буде за Україною, на умовах принципів, які проголошені Президентом України Володимиром Зеленським. В цьому нас підтримує світова громадськість.

Слава Україні!

Д-р Анатолій Чабан, професор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького