25 листопада у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького відбулася зустріч студентів ННІ економіки і права, спеціальності 081 «Право» з випускником Євгеном Левіцьким, адвокатом, партнером у «Aequo: Інноваційна юридична фірма» (м. Київ).

Євген Левіцький розпочинаючи свій виступ, окреслив перспективи здобуття юридичної професії у сучасній Україні та приділив увагу можливостям подальшого працевлаштування випускників-юристів. Розповів про особистий досвід у сфері міжнародного арбітражу, виконання рішень міжнародного арбітражу та іноземних судів в Україні, пошуку та стягнення активів в Україні та за кордоном. 

Доповідач акцентував увагу на важливості розвитку для майбутнього юриста soft skills — «м’яких навичок»: розвитку мовленнєвих навичок та логічного мислення. Необхідно також вивчати та вільно володіти англійською мовою, без чого неможливі ефективне використання в роботі практики Європейського суду з прав людини та робота з іноземними компаніями.

Правник значну увагу приділив розбору методу юридичного аналізу IRAC (з англ. Issue, Rule, Application, Conclusion), який полягає у послідовному розбиранні складної правової проблеми. На прикладах було продемонстровано застосування методу IRAC,  визначено можливості його застосування під час написання юридичних документів, спілкування з клієнтами тощо.

На прохання студентів Євген Левіцький розповів про досвід стажування у міжнародних юридичних фірмах та колегії адвокатів (Chambers) у Лондоні, про роботу у складі команд, які займаються міжнародним арбітражем та судовою практикою у фінансовій сфері. Окремо зупинився на особливостях захисту прав клієнтів у національних та зарубіжних судах.

Варто зазначити, що майбутні юристи слухали Євгена Левіцького з інтересом та активно ставили запитання, які їх цікавили. Зокрема, жваве обговорення та дискусію викликало питання про перспективи притягнення росії до відповідальності за агресивну війну проти України та можливого механізму компенсації шкоди від російської агресії.

 Геннадій Волошкевич, доцент кафедри державно-правових дисциплін