Студентська козацька сотня імені Богдана Хмельницького відтепер має власну хоругву. Такий подарунок козаки й берегині нашого підрозділу отримали від Черкаського крайового товариства Українського козацтва.

Хоругву вручив Крайовий отаман ЧКТ УК, генерал-хорунжий УК Віталій Чепелуха, а освятив їїсвященик Храму Святих Рівноапостольних Кирила і Мефодія ієрей Володимир.

Із цієї нагоди на Університетській площі зібралися представники ЧКТ УК, козацької сотні ім. Святослава Хороброго з Черкаської міської гімназії №31, керівництво, викладачі та студенти університету. Сотенний отаман, бунчужний УК, студент-історик Сергій Шарпінський коротко ознайомив присутніх з історією створення та діяльністю підрозділу, який існує вже понад два роки.

Зі знаменною подією університетську сотню привітав перший проректор Василь Мойсієнко. Він, зокрема, наголосив, що керівництво навчального закладу приділяє значну увагу національно-патріотичному вихованню. За останній час було налагоджено співпрацю з кількома загальноосвітніми закладами Черкас. Так, у ЗОШ №6 нині формується модель козацького ліцею, козацькі класи функціонують у 31-й гімназії. Є сподівання, що кількість таких закладів буде зростати. Щодо козацького руху, то в цей непростий для країни час він отримує додатковий імпульс розвитку. Проректор висловив сподівання, що до цього процесу долучиться військова кафедра університету, викладачі якої з 1 вересня розпочнуть повноцінну підготовку студентів.

Крайовий хорунжий ЧКТ УК, радник гетьмана УК, полковник УК, професор університету Юрій Присяжнюк у короткій промові зазначив, що вручення хоругви — це визначна подія для сотні, студентства і всього колективу університету. Адже вона символізує єдність українського народу з найдавніших часів до сьогодення — єдність поколінь, духовну й національну консолідацію.

Крайовий отаман ЧКТ УК Віталій Чепелуха привітав університетський підрозділ УК, вручив чергові козацькі звання та сертифікат на 500 гривень для обладнання козацької кімнати.

Отримавши бойове знамено, козаки й берегині відразу склали клятву на вірність козацьким традиціям і українському народові.

Лора ШУМЕЙКО, Крістіна ОРЕЛ, 4-Р, ННІ УФСК