Черкаський національний університет взяв участь у заходах з нагоди Дня пам’яті та примирення та Дня Перемоги.
Урочистий мітинг заходи з нагоди 73-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні в Черкасах традиційно відбувся на Соборній площі. Звідти тисячі містян із квітами в руках пройшли до Пагорба Слави.

Викладачі разом із родинами, студенти Черкаського національного поклали квіти до Пагорба Слави та долучилися до загальноміських заходів з нагоди Дня пам’яті та примирення та Дня перемоги.

Вшанування пам’яті учасників ІІ Світової війни в університеті триває від початку травня. Проводяться зустрічі з ветеранами, просвітницькі акції.

Напередодні, 8 травня, викладачі та студенти кафедри військової підготовки взяли участь у міському фестивалі «Народ героїв». Презентували містянам зброю, військове спорядження. Усі охочі могли зробити фото на згадку. Підполковник запасу Олег Санніков повідомив, що виставка проведена з військово-патріотичною метою та з метою інформування молоді про умови навчання на єдиній в області кафедрі військової підготовки.

Фото студента І курсу ННІ УФСК Нікіти Педченка

7 травня викладачі та студенти навчально-наукового інституту природничих наук зустрілися з захисником Донецького аеропорту, черкаським кіборгом Василем Шкутом. Зустріч відбулася у форматі бесіди. Була можливість отримати відповіді на питання, які хвилюють молодь сьогодні. На завершення Василь Іванович висловив упевненість у тому, що сучасна молодь подолає нелегкий шлях євроінтеграції. Зустріч була організована за сприяння профспілкової організації ЧНУ.

Студенти факультету обчислювальної техніки, інтелектуальних та управляючих систем прослухали лекцію та переглянули фільм, присвячений Дню пам'яті та примирення і 73-ій річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Акція організована студентською радою ФОТІУСу.

Напередодні свята волонтери з навчально-наукового інституту педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва привітали ветеранів та учасників бойових дій.

— Їх лишилося мало, і вони, як ніхто, потребують уваги та допомоги, — каже голова студентської ради інституту Анастасія Щербата. — Ми говорили їм слова вдячності за їхній подвиг, співали пісні перемоги, які пам'ятаємо з дитинства. Своєю небайдужістю і позитивом ми підняли настрій самотнім людям.

А студенти 1-А навчально-наукового інституту історії й філософії вклонилися загиблим 6 травня. Відвідавши меморіальний комплекс «Пагорб Сла́ви» в Черкасах, вони поклали квіти на могили Героїв Радянського Союзу, воїнів 52-ї армії Другого Українського фронту, 3-ї і 5-ї повітрянодесантних бригад і 22 партизанів. Кожен зі студентів поділився думками щодо участі українців у Другій світовій війні.

— Україна розпочала нову традицію – відзначати закінчення ІІ світової війни в європейському дусі: пам’яті і примирення! 73 роки назад український народ разом з народами інших країн отримав важливу, важку перемогу над нацистами, але не отримав свободи. Тому ІІ світова для України – це не лише перемога, а й національна трагедія, коли українці змушені були воювати за чужі інтереси. У війні двох тоталітарних систем Україна втратила близько 10 млн. осіб. Нині важливо робити правильні висновки і правильні уроки з тих подій. Адже єдиним справді українським суб’єктом у тій війні був визвольний український рух. Частина наших людей боролась не тільки за перемогу над фашизмом, але й за свободу для України. Сьогодні немає сенсу українцям з’ясовувати стосунки – історія і час розставляють все на свої місця.

Схиляю голову перед всіма українцями, які полягли на фронтах війни і за перемогу, і за нашу незалежність, зичу здоров’я і довголіття ветеранам, миру й процвітання Україні!, — зазначив ректор Черкаського національного університету Олександр Черевко

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького,

студентка І курсу ННІ УФСК Юлія Лавріновська

Фото Руслана Крижанівського