Чи позбавиться Черкащина московської церкви? Своїми міркуваннями на шпальтах всеукраїнського видання «Україна молода» ділиться завідувач кафедри історії України Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, доктор історичних наук, професор Віталій Масненко. Його статтю «Колаборанти в рясах» пропонуємо Вашій увазі:

Починаючи від 15 грудня 2018 року, коли відбувся історичний Об’єднавчий Собор на якому утворено помісну Православну Церкву України, перед православними країни, у тому числі й Черкащини з’явилася реальна можливість подолати розділення, яке десятиліттями було «живою раною» на духовному тілі України.

На той час на Черкащині, у складі Черкаської і Уманської єпархій, було зареєстровано 461 громаду УПЦ московського патріархату. Почався процес їхнього переходу до ПЦУ, який помітно прискорився з отриманням Томоса про її автокефалію. На той час очільник Черкаської єпархії митрополит Софроній (Дмитрук), відомий храмобудівничий, цьому особливо не протидіяв. Принагідно варто згадати, що цей архірей мав реноме представника «проукраїнського крила», оскільки досить тривалий час агітував за автокефалію. З початком російської агресії 2014 року він відмовився поминати московського патріарха кіріла. Софронія навіть називали серед ймовірних учасників Об’єднавчого Собору. Проте, очевидно під тиском московських сил, на собор він не приїхав, пославшись на хворобу.

Однак на захист структур московського патріархату стали черкаські чиновники. Про це згадував митрополит ПЦУ Іоан (Яременко): «Справді, у Черкаській області відбувається саботаж рішення про перереєстрацію релігійних громад з Української Православної Церкви московського патріархату в Православну Церкву України. Свідомо протидіяв такому рішенню вже колишній голова Черкаської ОДА Ігор Шевченко. Зокрема, він скасував рішення про перереєстрацію Бужанської громади». Владика пов’язував це з виконанням чиновниками ОДА негласних вказівок колишнього першого заступника Офісу президента Сергія Трофімова.

Після смерті Софронія у червні 2020 року керуючим Черкаською єпархією став архієпископ Феодосій (Денис Снігірьов). З його призначенням одразу відбувся помітний розворот у бік москви. Феодосій — досить помітна постать в УПЦ МП. За інформацією журналістки Соні Кошкіної, він власник російського паспорта. Важливо згадати, що саме Феодосій зустрічав у лютому 2014 року в аеропорту Бориспіль делегацію з «Дарами волхвів», до якої входив терорист Ігор Гіркін-Стрілков і російський олігарх Костянтин Малофєєв, якого обґрунтовано вважають одним із спонсорів російської агресії на Донбасі. У лютому 2016 року у складі делегації УПЦ МП Феодосій брав участь в архієрейському соборі РПЦ у Москві.

Посівши Черкаську єпархію новий архірей відзначився численними виступами на проросійських медіаресурсах, у яких можна знайти ознаки розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті, образу почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями.

Промосковська позиція нового владики виявилася й у відновлені поминання патріарха кіріла. Також Феодосій швидко замінив усі антимінси освячені попередником. Тут, варто зауважити, що за Софронія, у більшості антимінсів було вказано його власне ім’я та ім’я митрополита Київського. Натомість у нових «снігірьовських» антимінсах прописана наступна  ієрархічна формула: «По благословению святейшаго патриарха Московского и всея Руси Кирилла, при митрополите Киевском и всея Украины Онуфрии…». Тобто, благословення для парафій дає лише патріарх кіріл (Гундяєв), а митрополити Онуфрій і Феодосій виконують функції «споглядачів» волі його «святійшиства».

Зазнав кардинальних змін і сайт Черкаської єпархії УПЦ МП. Зокрема, на ньому було розміщене пряме посилання на сайт московської патріархії (patriarchia.ru), а також змінена електронна пошта на домен російської ІТ-компанії «Yandex». Варто зазначити, що сайт єпархії, як і всі сайти благочинь та монастирів створені на базі єдиної в т.зв УПЦ інтернет платформі «church.ua», яка в свою чергу є частиною російського сервера «Приход.ру». Це означає, що у москві не тільки створюють самі сайти, але й зберігають їхні резервні копії та облікові дані усіх зареєстрованих користувачів. Фактично, моспатріархія має можливість в реальному часі цілковито контролювати інтернет ресурси своїх філій в Україні, у тому числі й на Черкащині.

З початком широкомасштабного вторгнення рф 24 лютого очільник Черкаської єпархії так і не спромігся на публічне засудження агресора. Більше того він  намагається різними способами зупинити бажання більшості черкащан бути в незалежній від москви Церкві. Так коли протоієрей Роман Личак – настоятель Свято-Михайлівської парафії села Деньги 16 березня публічно засудив криваві злочини росіян в Україні, наказом митрополита Феодосія його було відлучено і заборонено у служінні. При цьому, зі слів отця Романа в Черкаській єпархії УПЦ у нього поцікавилися: «А что вы будете делать, когда сюда придут русские военные?».

Досить показовою стала ситуація в Смілянському благочинні УПЦ МП, яке очолював протоієрей Петро Дмитрук, рідний брат покійного митрополита Софронія. 2 березня десять священників Сміли й Смілянщини на чолі з о. Петром Дмитруком написали відкрите звернення до митрополита Онуфрія та митрополита Черкаського і Канівського Феодосія про розірвання всіх відносин з РПЦ та відновлення церковного спілкування зі Вселенським Патріархом та іншими Помісними православними церквами. Для покарання цього священника Феодосій вивів його за штат, тобто фактично усунув від керування Покровською парафією та всіма приходами Сміли.

Однак, не зважаючи на тиск перехід релігійних громад на Черкащині до ПЦУ продовжується і станом на початок грудня цього року їх кількість сягнула 52.

Для того, щоб заохотити священників не покидати УПЦ МП Феодосій навіть запровадив спеціальну нагороду «За стійкість у вірі». Перше вручення цієї відзнаки відбулося 27 жовтня після вечірнього богослужіння в Михайлівському кафедральному соборі міста Черкаси. При цьому кліру і вірянам нав’язується міфологема про «мученицьку» Церкву, яка буцімто зазнає гонінь від влади. А тих, хто відходить від московського патріархату кваліфікують «зрадниками Святої Христової Церкви» та «розкольниками».

Черкаський владика Феодосій учергове підтвердив власне підпорядкування москві ще й тим, коли звершив чин освячення закладного каменю в фундамент нового храму при Черкаській православній гімназії у Думанцях. При цьому виявилося, що в Благословенній заставній грамоті духовним опікуном цього навчального закладу зазначений патріарх кіріл. Тим самим

Досить цікавою є особа наближена до митрополита Феодосія — єпископ Антоній (Дмітрій Пухкан). На нинішній час – єпископ Корсунь-Шевченківський, вікарій Черкаської єпархії. Вони знайомі з принаймні з 1993 року. Пікантність ситуації полягає у тому, рідний брат Дмітрія, нині покійний Александр Пухкан був штатним співробітником Головного розвідувального управління держави-агресора рф. Він командував диверсійно-підривними групами ГРУ в Сирії, Криму і на Донбасі.

Антиукраїнська діяльність московського патріархату не може не викликати громадської протидії. Свідченням цього стали рішення органів місцевого самоврядування — міських територіальних громад про заборону діяльності Української Православної Церкви московського патріархату як такої, що несе загрозу національній безпеці України. Відповідні рішення у різних формулюваннях прийняті Звенигородською, Смілянською, Чигиринською, Ватутінською, Городищенською, Шполянською, Уманською радами. Черкаська міська рада також неодноразово зверталися до цього питання. І 1 грудня депутати Черкас прийняли рішення звернуться до Конституційного суду України та Верховної ради з проханням заборонити московський патріархат в країні. За це звернення проголосувало 34 депутати.

Дещо дивну позицію зайняла Черкаська обласна рада, яка досі так і не спромоглася визначитися зі ставленням до структур московського патріархату на території області. Так, на сесії 2 грудня голова обласної ради Анатолій Підгорний звернувся до депутатів: «Щоб у цей нелегкий час нам залишитись гуртом, у тому числі віряни різних віросповідань та конфесій, пропоную питання проєкту порядку денного №33 і 34 не включати до порядку денного сесії». Підтримали таке рішення 46 депутатів.

Як відомо, чисельні факти співпраці представників УПЦ МП з окупантами спонукали президента Володимира Зеленського ввести у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України щодо заборони діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в Росії релігійних організацій. На виконання цього указу 7 грудня цього року на об’єктах УПЦ МП на Черкащині Службою безпеки України були проведені контррозвідувальні заходи. Під час яких було виявлено чимало свідчень прямої колаборації з агресором. Зокрема після обстеження 10 культових закладів, зокрема й Красногірського Свято-Покровського жіночого монастиря, було виявлено бібліотеки з прокремлівською літературою, символіку терористичного об'єднання «новоросія», пропагандистські брошури та газети. Знайдено листування з московським патріархом кірілом, молитви за нього та молитва-гімн «Боже, царя храни», пропагандистська література, де заперечувалося існування Української Церкви та стверджувалося, що її створила «атеїстична влада та СБУ». З’ясувалося, що окремі церковнослужителі постійно підтримують зв'язок з громадянами країни-агресора рф.

У таких умовах позитивне розв’язання питання юридичної заборони структур московського патріархату, у тому числі й на Черкащині, буде сприяти перемозі над російським агресором.

Віталій Масненко, завідувач кафедри історії України Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, доктор історичних наук, професор

З іншими публікаціями на цю тему можна ознайомитися у випуску «України молодої» за 28 грудня 2022 року