Цьогоріч 104-у річницю відновлення незалежності Республіки Польща відзначили в Полонійному центрі Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького у форматі дискусійної панелі.

Головні учасники та цільова аудиторія заходу — студенти різних спеціальностей, які вивчають польську мову й усі симпатики Польщі.

До урочистої дискусії долучилися ректор Олександр Черевко, проректор з наукової та інноваційної діяльності Олександр Спрягайло, директорка ННІ міжнародних відносин, історії та філософії, професорка Наталія Земзюліна, директорка ННІ іноземних мов, доцентка Людмила Швидка. З-за кордону під’єднались онлайн професор Гданського університету Артур Брацькі (перший викладач польської в університеті 2001/2002 навчального року), докторка Ева Назарук-Стоцка (5 років незмінна викладачка польської у Черкаському національному), доктор Пьотр Пизел, викладач польської 2018/2019, 2019/2020 навчальних років, проф. Є. Г. Сенкевич – нині запрошений професор Академії Яна Длугоша у Ченстохові, а також студенти ННІ міжнародних відносин, історії і філософії, які перебувають на стажуванні у Ченстохові у межах академічної мобільності.

Модерували дискусію директорка Полонійного центру Лілія Потапенко та викладач польської мови, посланець Польської національної агенції академічних обмінів Міхал Ястжембський.

Учасників зустрічі привітав ректор Олександр Черевко:

— Багато років розвиваю українсько-польську дружбу на Черкащині. І власними зусиллями, і у межах діяльності Полонійного центру в Черкаському національному університеті. І сьогодні, у День незалежності Республіки Польща, щиро вітаю країну, яка є найближчою Україні не просто територіально. Поляки — наші вірні друзі, у нас спільна, хоч і непроста історія, спільні цінності. Досі нас єднала співпраця в культурній, освітній, економічній сферах. На самій тільки Черкащині ми реалізували низку культурно-просвітницьких проєктів: збереження пам'яті про відомих польських діячів, історичні дослідження, освітні обміни, стажування. Нині, на жаль, нас поєднала ще й біда та спільний ворог. І Польща подала Україні руку допомоги у боротьбі за незалежність. Щира вдячність польському народу, Уряду і Президенту за прихисток для наших співвітчизників, за дружбу, дійсно братерську допомогу у скрутні для нас часи. Це сприяє нашій перемозі! Дякую голові Польського культурного центру в Черкасах Геннадію Лінєвичу. За його підтримки та завдяки команді Релігійної Місії «Карітас-Спес» Римсько-Католицької Церкви в Україні була надана допомога переселенцям, які знайшли прихисток у Водяницькій та Звенигородській територіальних громадах, у ЧНУ. Вірю, що попереду у нас багато добрих справ. Що вже цієї весни у Водяниках відкриється каплиця на честь 170-річчя уродженця села, відомого польського письменника Станіслава Грудзинського. Що буде ще багато заплановано і зроблено. Слава Польщі! Слава Україні!

Організатори заходу поставили за мету представити історію походження свята та історичної долі польської незалежності, тому в ході зустрічі багато говорили про важливі історичні моменти — як сталося, що Польща втратила незалежність; відвоювання незалежності та «звільнення» Польщі Радянським Союзом і чому поляки не святкують цю «незалежність», падіння комунізму, «відновлення незалежності» та зближення цієї незалежності з незалежністю України.


З доповідями про історію виборювання поляками своєї незалежності виступили Михаіл Ястжембські, Леся Нечипоренко, студентка 2-М курсу, спеціальності «Слов'янський переклад» та Руслана Лупій, студентка 3 курсу спеціальності «Слов'янський переклад».

Після перегляду мультиплікаційного фільму «Анімована історія Польщі» (режисер Томаш Багіньскі та вступу до фільму «100 років відновлення незалежності» (візуальна інтерпретація вірша Віслави Шимборської «Гавенда про любов до Батьківщини») учасники дискусії польською, українською та англійською мовами обмінялися думками та власною інтерпретацією побаченого, обговорили подібності та відмінності у поданні теми незалежності в обох постановках.

— Полякам вдалося звільнитися від більшовицької тиранії й сьогодні вони є вільною державою. Українці довше залишалися під впливом диктаторського тоталітарного режиму. На жаль, ми залишилися прифронтовою зоною, місцем боротьби. Але для нас дуже важлива незалежність Польщі, тому що сьогодні вона є нашим тилом, що тримає нас в цій важкій, страшній боротьбі. Нині в нашій історії дуже добрий час єднання для українсько-польських відносин. Ми маємо єдині цінності. І ми дуже дякуємо польському народові за його самопожертву, за його підтримку в нашій боротьбі, — зазначила Наталія Земзюліна, директорка ННІ міжнарожних відносин, історії і філософії.

Українською, польською та англійською мовами долучилася до дискусії студентка 2-Д курсу ННІ іноземних мов Сніжана Грисюк:
— Я пишаюся тим, що наша країна межує з Польщею. І я рада, що поляки показують приклад того, як треба боротися за незалежність.

Зі слів директорки Полонійного центру Лілії Потапенко, сьогодні учасниками дискусії були студенти ЧНУ, які вивчають польську мову, цікавляться Польщею:
— З кожним роком все більше студентів обирають для вивчення польську мову, оскільки пов’язують з Польщею свої певні мрії, плани. А ми допомагаємо їм їх утілювати. Адже це гарна можливість вивчати інший позитивний досвід, фахово розвиватися у сфері науки, освіти, виробництва.

Наприкінці заходу усі охочі могли запитати в польських учасників дискусії, все, що їх цікавить про Польщу, а також зробили спільне фото на згадку.