Уперше за новоюліанським календарем 11 травня в храмі Святих Рівноапостольних Кирила і Мефодія, що на Університетській площі, вшановували святих Кирила і Мефодія.


Цьогоріч святкова літургія відбулася в особливо урочистій атмосфері. Адже в цей день минає 20 років від дня заснування храму. На нього зібралася університетська громада на чолі з ректором Черкаського національного університету Олександром Черевком, парафіяни церкви та почесні гості. Привітати з ювілейною датою завітали Владика Іоан, митрополит Черкаський і Чигиринський, голова синодального управління військового духовенства ПЦУ та Владика Климент, митрополит Сімферопольський і Кримський.

Звертаючись до присутніх, ректор Олександр Черевко зазначив:

— Сьогодні дуже важливо, що ми разом: і викладачі, і студенти, і священнослужителі — здійснюємо молитву. Я дякую Православній церкві України і його святості Владиці Іоану за капеланську роботу, яка проводиться у військах, яка проводиться і в університеті на нашій кафедрі військової підготовки. Ми розуміємо, що зброя — це номер один, це фізична сила, це особовий склад, але міцний дух і віра в перемогу — це, мабуть, найважливіше, що сьогодні потрібно. І це те, що є і в наших вояків, і в наших людей, які мріють про перемогу і роблять конкретні справи заради перемоги. Тому хочу попросили у Господа Бога, щоб силою своєю захищав нашу державу, нашу церкву, наших людей.

Владика Іоан благословив усіх освітян та тих, хто здобуває фах у Черкаському національному:

— Як апостол Андрій Первозваний говорить про те, що ми є апостольська церква, так і ці рівноапостольні Кирило і Мефодій, які створили писемність церковну, яка була на той час практично ідентична до української мови, є нашою основою. І сьогодні ми вшановуємо їхню пам'ять, заручаємося їхньою молитвою. Перемога кується не тільки на землі, вона і на небесах формується. І таке заступництво перед Богом за нас таких потужних світильників божих є дуже важливим.

На важливості духовної місії церкви наголосив Владика Климент:

— Ми поєднуємося Духом Святим, маємо, якби не було важко, нести християнство, мову, за яку ми боремося сьогодні, яка є частиною нашої культури і нашого життя. Багато нам належить ще зробити. Ми молимося і ми маємо віру. Дай, Боже, нам сили й здоров’я дочекатися того дня, коли в Україні буде мир, буде вільна й незалежна держава Україна.

Відповідно до рішення Православної церкви України кожна парафія може самостійно вибрати, за яким календарем їм краще жити. Як розповів настоятель храму Святих Рівноапостольних Кирила і Мефодія отець Ігор, парафіяни одностайно проголосували за перехід, тому всі церковні свята тепер відзначають за новим календарем.

— Сьогодні кожна родина молиться за брата, за сина й отця, який зараз на фронті. І в цей час, коли важко стає на душі, саме такі свята потрібні нашим українцям. Ми будемо молитися, щоб Україна перемогла скоріше, щоб повернувся і Донбас, і Крим, і наші окуповані землі. І ми почали вибудовувати державність нашої України, — зазначив отець Ігор.

Парафіян церкви святих Кирила і Мефодія привітав творчий колектив Будинку культури імені І. Кулика та додав заходу урочистості і гарного настрою.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Більше пропонуємо вам переглянути в сюжеті ТРК «Ільдана»: