У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького 14 квітня відбулося пленарне засідання ХХХІІІ наукової сесії осередку Наукового товариства імені Тараса Шевченка.

Цьогоріч науковці забралися з нагоди 25-ої річниці створення осередку НТШ у Черкасах. Конференція проходила в комбінованому форматі. У засіданні окрім науковців взяли участь студенти університету та учні черкаських шкіл.

Відкрив засідання голова Осередку, професор Віталій Масненко. Учасники зібрання вшанували хвилиною мовчання загиблих українських воїнів і мирних українських громадян від агресії РФ.

З привітанням до учасників зібрання звернувся проректор з наукової, інноваційної та міжнародної діяльності, професор Сергій Корновенко:
— Зичу всім нам плідної наукової роботи. Україна переможе, тут немає жодних сумнівів. Морально Україна вже перемогла, залишилося лише зі зброєю в руках розгромити ворога і відігнати його від наших кордонів!

Зі словами привітання виступила директорка ННІ міжнародних відносин, історії та філософії, професорка Наталія Земзюліна:
— Ми маємо велику погорду, що серед 17 осередків товариства один ми маємо саме на Черкащині. Хочу побажати не зупинятися!

Про створення і діяльність осередку НТШ при Черкаському національному (перед тим — у Черкаському державному педагогічному) університеті згадали ті, завдяки чиїм зусиллям це стало можливим — професори ЧНУ ім. Б. Хмельницького Віталій Масненко, Володимир Поліщук.

А Юрій Триус, професор, доктор педагогічних наук, кандидат фізико-математичних наук, один із організаторів та очільник у 1997–2002 рр. Черкаського осередку НТШ, розповів про історію НТШ у Черкасах.

Він підкреслив важливість рішення про заснування регіонального осередку НТШ при Черкаському державному університеті, яке у свій час було прийнято одноголосно :
— Я переконаний, що завдяки активній діяльності НТШ, адже його осередки по всій Україні, наша країна стала країною, де відбулися Помаранчева революція, Революція Гідності, було обрано європейський вектор розвитку. Пишаюся, що був одним із тих науковців, хто був і є учасником цієї благородної патріотичної загальноукраїнської справи.

Під час засідання учасники зустрічі заслухали та обговорили актуальні доповіді науковців, аспірантів, студентів: «Панрусизм – ідеологія агресії РФ проти України», «Теоретичні аспекти дослідження історичної свідомості та політики пам’яті в умовах окупації», «Черкаський телепростір в період Помаранчевої революції», «Музи Шевченка: Взаємини Тараса Шевченка з Оксаною Коваленко в українській літературній шевченкіані», «Сучасний козацький рух. Завдання збереження національної пам’яті», «Джерельна база підпільної діяльності Ольги Чимирис в ОУН та УПА» та ін.

Чимало з них викликали серйозну дискусію.

Засідання у секціях та комісіях триватиме до 18 квітня. Детальніше про роботу осередку в ці дні можна переглянути в програмі заходу. Підсумком роботи ХХХІІІ наукової сесії стане збірник наукових праць.

 

 

 
Ковтюх Оксана, студентка 2-ВБ курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій