Черкасці вшанували пам'ять захисників Донецького аеропорту 20 січня у Черкасах на площі Слави, — повідомляє видання Прочерк.

Родичі тих, хто не повернувся з війни на східних кордонах, разом із військовими, представниками влади та небайдужими містянами поклали квіти до меморіалу загиблим за незалежність та цілісність України. У Свято-Троїцькому Соборі відбувся молебень.

Кіборги тримали оборону Донецького аеропорту 242 дні. Скориставшись перемир'ям для евакуації убитих та поранених, окупанти 20 січня 2015 року замінували та підірвали колони, які тримали перекриття аеропорту. Саме 20-го січня зафіксовано найбільші втрати серед українських захисників під час оборони ДАП — 51 військовослужбовець.

«Сьогодні ми вшановуємо полеглих оборонців Донецького аеропорту і віддаємо честь живим. Вони стали символом незламності та бойового духу українського війська. Не витримував бетон, плавився метал, а вони стояли. Непохитні, віддані та героїчні. Наші кіборги», — зазначив начальник Черкаської ОВА Ігор Табурець.

За офіційним даними кількість загиблих військових ЗСУ в Донецькому аеропорту становить 109 осіб. Серед них 16 із Черкаської області, зокрема один випускник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького В'ячеслав Гага.

Його батько Олег Гага, уродженець Золотоніщини, розповідає, що син загинув 26 січня 2015 року в Донецькій області:

«Такий день не забудеться ніколи. Важливо долучати людей до таких заходів, особливо молодь, щоб вони знали про своїх героїв. Мій син був викладачем фізичного виховання. У 2013 році пішов служити. Сказав: «Ніхто крім нас». Спочатку їх відправили до Криму, потім на Донбас. Під Слов’янськом він отримав поранення. Він має два ордени за відвагу третього та другого ступеня, за заслуги перед Черкащиною та оборону Донецького аеропорту».

Ще одному  захиснику Донецького аеропорту Ярославу Платміру пощастило повернутися живим. У 2013 році він закінчив Черкаський національний університет, отримавши диплом із відзнакою за спеціальністю «вчитель історії».

Воювати пішов добровольцем у середині вересня 2014 року. Служив в окремій розвідувальній роті 81-ї десантно-штурмової бригади. 31 січня отримав тяжкі поранення під Донецьким аеропортом.

Нині перебуває у складі 157 батальйону Територіальної оборони області.

У 2015 році нагороджений орденом «За мужність» IIІ ступеня  — за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі.

Після повернення з фронту та тривалої реабілітації повернувся до навчання,  закінчив аспірантуру в своїй alma mater, пише вірші, навіть мав свою експозицію на виставці «Ні, наші Музи не мовчать!», яка діяла в Національному музеї літератури України. Коло захоплень широке — музика, нумізматика, фалеристика, боністика, зброя та багато іншого.

Брав участь в «Іграх Нескорених», взяв два «золота». Та зізнається, що головне його  досягнення за результатами змагань — перемога над собою та повернення у спорт.

А нещодавно вирішив продати медаль, щоб допомогти зібрати кошти для пораненого бійця Максима Бондаренка, який втратив зір. Про це пише видання «18000». Стартова ціна медалі – 5000 гривень. Аукціон Ярослав планує провести у себе у Фейсбуці.

Ярослав Платмір не вважає себе кіборгом, про ті події віджартовується, мовляв, «не такі вже й погані умови були, буває й гірше».

За будь-яких умов займає активну і патріотичну життєву позицію. А ще він переконаний, що освіта для людини надважлива. «Сіра маса так звана — шлях у небуття  для нації. Тому для студентів порада єдина — вчіться та майте практику, розвивайтеся всебічно!» — наголошує ветеран.

Яна Трохименко, студентка 2-ВБ курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій за матеріалами публікації у ЗМІ