Колектив Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького вшанував пам'ять захисників Донецького аеропорту.

19 січня у Черкасах на площі Слави проректори, директори інститутів, викладачі та студенти ЧНУ разом з військовими, представниками влади та небайдужими містянами взяли участь у мітингу пам’яті та поклали квіти до Меморіалу загиблим за незалежність та цілісність України.

На площі перед Свято-Троїцьким Собором відбувся молебень за полеглими українськими воїнами.

За офіційним даними кількість загиблих військових ЗСУ в Донецькому аеропорту становить 109 осіб. Серед них 16 із Черкаської області, зокрема один випускник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького В'ячеслав Гага.

Бої за Донецький аеропорт тривали 242 дні з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року. В обороні також брали участь волонтери й медики, тому в День пам’яті кіборгів вшановують і їхню пам’ять.

ДАП героїчно обстоювали люди, які виявилися сильнішими за бетон. Їх стали називати «кіборгами». За найпоширенішою версією, так про захисників ДАП казали вороги, які не могли інакше пояснити, чому гарнізон неможливо взяти штурмом.

Скориставшись перемир'ям для евакуації убитих та поранених, окупанти 20 січня 2015 року замінували та підірвали колони, які тримали перекриття аеропорту. Саме в цей день зафіксовано найбільші втрати серед українських захисників під час оборони ДАП — 58 військовослужбовців. Спільним Наказом Міністра оборони України та Головнокомандувача Збройних Сил України установлено в системі Міністерства оборони України День вшанування захисників Донецького аеропорту відзначати щороку 20 січня.

Схиляємо голови перед героїчним подвигом українських воїнів.

 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Фото: Денис Коваль, студент 1-Ж курсу, Вікторія Самойлюк, студентка 3-А курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій,

Черкаська міська рада.