Відкриття меморіальної дошки відомому українському архітектору польського походження Владиславу Городецькому відбулося в Черкасах.

Пам'ятний знак тепер розміщений на будівлі Черкаського центру дитячої та юнацької творчості. Колись на цьому місці 1905 року на замовлення Черкаської міської думи за проєктом Владислава Городецького було споруджено жіночу гімназію. Тоді директор гімназії зазначив, що «ця будівля вишукана, робота виконана вправно і, безперечно, проєкт київського архітектора стане окрасою міста Черкаси». 

На урочистості для відкриття меморіальної дошки завітали радник-консул Посольства Республіки Польщі в Україні Яцек Гоцловскі, голова Польського культурного центру імені Кароля Шимановського Геннадій Лінєвич, міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко, начальник управління містобудування та архітектури Черкаської ОДА Василь Дмитренко й інші.

Вітаючи містян, Анатолій Бондаренко зазначив, що відкриття дошки — це перший крок до реставрації і збереження автентичності архітектурної пам'ятки України.

На думку Яцека Гоцловскі, наші народи мають берегти свою історію, зокрема, звертати увагу на таких унікальних митців як Владислав Городецький. 

Олександр Черевко наголосив на важливості освітньо-культурних зв'язків з Польщею:

 — Сьогодні відбувається історична подія. Текст меморіальної дошки написаний двома мовами. І це свідчить про зміцнення відносин між двома державами. У Черкаському національному університеті теж дбають про посилення зв'язків між Польщею та Україною. На базі ЧНУ діє культурно-освітній осередок — Полонійний центр, у межах якого студенти вивчають польську мову й ознайомлюються із зарубіжною культурою. Завдяки Центру ми підтримуємо партнерські стосунки з польськими науковими, культурними й дипломатичними осередками. Владислав Городецький — видатна постать, що об'єднує історії двох народів, і наше головне завдання — зберегти спадок великого архітектора.

Почесні гості зняли стрічки у синьо-жовтих та червоно-білих кольорах з меморіальної дошки, таким чином презентувавши її присутнім. 

Візуальний образ пам'ятного знаку Городецькому спроєктували й виконали: начальник управління містобудування та архітектури Черкаської ОДА Василь Дмитренко, заслужений художник України Віктор Крючков, архітектор Леонід Кондрацький, скульптор Микола Лютенко. 

У межах візиту до Черкаської області радник-консул Посольства Республіки Польщі в Україні Яцек Гоцловскі відвідав Черкаський національний університет та зустрівся з ректором Олександром Черевком. Під час зустрічі раднику-консулу провели екскурсію по відбудованому корпусу ЧНУ.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького