Доцент кафедри економіки та міжнародних економічних відносин Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Тарас Ромащенко, вигравши грант Грантової фундації Республіки Австрія для вчених з науковим ступенем, проводить дослідження на базі Дунайського університету Кремса.

Сфера наукових інтересів вченого — інвестиційна роль діаспори в соціально-економічному розвитку країни походження: на прикладі українців в Австрії. Щоправда, науковець Черкаського національного не обмежується лише дослідницькою роботою у відомому європейському університеті.

– Керівництво кафедри міграції й глобалізації запропонувало мені провести лекція для австрійських студентів. У межах тематичного модуля «Діаспора: життя і спільнота» мною була підготовлена та виголошена доповідь, присвячена формуванню новітньої потужної хвилі міграції українців за кордон в результаті повномасштабного вторгнення азійського (77% території рф належить до Азії) сусіда у лютому 2022 року, розповів Тарас Ромащенко.

З огляду на факти та проблеми, порушені під час доповіді, остання викликала жваву дискусію серед студентів та представників кафедри. Усі  учасники дійшли спільного висновку, що перед Україною вже сьогодні стоїть надзавдання — перемогти не лише у війні із загарбниками, але й у боротьбі за тимчасово втрачений за останній рік людський капітал. Адже повернення чи неповернення мільйонів українців додому матиме вирішальне значення для післявоєнної відбудови держави, її майбутнього в цілому.

Кафедра економіки та міжнародних економічних відносин