bgb
 
 
 
 
 

Доцент кафедри економіки та міжнародних економічних відносин Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Тарас Ромащенко взяв участь у міжнародних представницьких заходах, які під егідою 79-ої сесії Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй розпочали роботу з 10 вересня 2024 року у Нью-Йорку.

Не залишився осторонь глобального порядку денного і науковий компонент розвитку людства. Включно по 27 вересня на полях ООН у гібридному форматі проводяться різнопланові конференції в межах тематичного форуму — «Science Summit at UNGA 79».

Окрема зустріч була присвячена й українській проблематиці. Зокрема 24 вересня в онлайн-форматі відбулася конференція «Advancing Ukraine’s Academia and Sustainable Development». Саме до неї долучився Тарас Ромащенко.

— Високоповажні дискутанти наголосили на тому, як російське вторгнення в Україну зруйнувало всі сектори нашої країни, включно з академічною сферою. Неспровокована повномасштабна агресія фактично підірвала здатність України поступово досягати запланованих цілей сталого розвитку шляхом прогресивного поступу науки й техніки.

Підкреслювалося, що навіть за нинішньої підтримки міжнародних партнерів українські академічні кола продовжують потерпати від обмеженості людських, фінансових та інфраструктурних ресурсів. Втім, це цілком очікувано та виправдано, адже основні пріоритети держави на сьогодні передусім пов'язані з безпековими та гуманітарними викликами, — розповів Тарас Ромащенко.

Разом з тим, зі слів науковця Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького, усі спікери конференції висловили щире переконання, що українська академічна сфера має значний потенціал розвитку. Попри війну, що триває, майбутнє української науки визначатиме плідна співпраця з бізнесом, а також її активна інтеграція у перспективні академічні проєкти за участю авторитетних іноземних партнерів. Предметна зацікавленість останніх у співпраці з українськими колегами постійно зростає.

Кафедра економіки та міжнародних економічних відносин