Першокурсники Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького разом із старшим викладачем кафедри соціальної роботи та соціальної педагогіки Валентиною Тихолоз у рамках курсу «Самовиховання та саморегуляція особистості» відвідали майстерню Олександри Теліженко.

Ще з перших хвилин усі були вражені талантом і мудрістю мисткині. Олександра Василівна представила гостям свої книги «Основи національної культури» та «Жива традиція». Згадала про те, що останню було видано у 2010 році за активного сприяння ректора ЧНУ Олександра Черевка, який тоді очолював Черкаську облдержадміністрацію.

ЇЇ історії про створення рушників були захоплюючими, а знання української символіки вражали. «Символ як живий організм працює, впливає на свідомість і формує нас», — стверджує художниця.

У кожному зображеному символі закладений певний зміст, який Олександра Теліженко може читати і доносити до глядача через свої роботи. Вона стверджує, що твір мистецтва — це як посередник між людиною і Богом, у ньому закладені вічні істини, знання про Всесвіт, якими володіли наші предки.

У словах майстрині відчувається незламний патріотизм, любов до українського народу, його історії та традицій. Олександра Василівна наголосила, що в Україні — великий відсоток геніїв і що українці не повинні відчувати комплекс меншовартості.

На питання студентів, чи реалізувала вона всі задумані плани, майстриня відповіла: «Не зовсім реалізувала. Це лише етап на шляху… і кожен мій твір народжується важко, як дитина, але мені завжди за щастя працювати у своїй майстерні».

Студенти ще раз пересвідчилися: шлях до високої майстерності нелегкий, але наслідками можна пишатися. Вони вірять, що нові твори Заслуженої художниці України вразять її шанувальників іще більше.

Ліза Гура, студентка 1 СП курсу ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва