Багатостраждальна стела Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького знову опинилась на шляху вандалів. Цієї ночі було сплюндровано герб університету, понівечені букви.

Не будемо гадати, що це: особистий протест чи вияв неповаги до університету, чи зневага до громадського майна?

За останні кілька років ми неодноразово стикалися з такими проявами вандалізму на університетській площі: букви на стелі у 2015 році, новорічні іграшки на ялинці у 2017 році, герб родини Хмельницьких та табличка на бюсті Богдана Хмельницького у 2018 році. Про викрадені туї, викорчовані кущі самшиту, зірвані квіти, велосипеди на газонах, розпивання спиртного на лавочках ми й не говоримо публічно.

Університетська площа добре освітлена, тут завжди людно, тому й дивує байдужість містян до того, що відбувається в громадському просторі.

Звертаємося, у першу чергу, до своїх студентів! Місто — наш спільний дім. Для одних — з дитинства, для інших — на 4 чи 5 років. Лише від нас залежить, чи буде комфортно і затишно в ньому.

Шановні черкасці, ми намагаємося зробити свою територію безпечною і привабливою, ми не зводимо парканів і, на жаль, не маємо можливості оснастити відеокамерами всі наші об’єкти. Тому дбайливе ставлення до нашого спільного майна і буде виявом вашої громадянської свідомості та любові до рідного міста.

Довідково: Хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом, карається штрафом від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років. Ті самі дії, вчинені групою осіб, — обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на строк до чотирьох років.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького