bgb
 
 
 
 
 

Із 30 травня по 2 червня в Києві відбувалися п’яті національні змагання «Ігри Нескорених» (Invictus Games), які стали наймасштабнішим ветеранським спортивним заходом в Україні. Про це — у матеріалі журналістів «Вичерпно».

Цьогорічний національний відбір до української команди об’єднав військовослужбовців та ветеранів з усіх куточків країни, які зазнали травм чи поранень під час виконання бойових завдань. Серед 16 черкащан на змаганнях були випускники та студент Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Журналісти видання “ВиЧЕрпно” завітали на тренування до ветеранів на базу МСК “Дніпро”, аби дізнатися про підготування, досвід відбору та враження від пройдених змагань.

Зазначимо, що цьогоріч Фундація “Ігор Нескорених” збільшила українську квоту з 25 до 35 учасників. Загалом же змагання об’єднали 329 учасників, з яких і оберуть переможців, які поїдуть змагатися до Канади.

Ветерани змагалися в дев’яти видах адаптивного спорту:

баскетбол на кріслах колісних;

велоспорт;

веслування;

волейбол сидячи;

легка атлетика (біг, штовхання ядра, метання диска);

паверліфтинг;

плавання;

стрільба з лука;

настільний теніс.

Усі ці види спорту — адаптивні, тож учасники відбору мали змагатися в категоріях, відповідно до своїх поранень (фізичних, функціональних, сенсорних, видимих або невидимих).

Черкащани, безпосередньо, готувалися до національного відбору протягом року, але переважна частина наших учасників витратила на підготування близько двох-трьох місяців. Цьому передувало формування повноцінної команди та процес обрання ветеранами тих видів спорту, які вони опісля представляли в Києві.

«Наші тренери достатньо часу витратили на те, аби гідно підготувати до змагань кожного учасника. Ветерани показали в столиці дійсно хороші результати, проте я завжди наголошую, що “Ігри Нескорених” — це не про нагороди, а насамперед про спільноту людей, які не вважають одне одного суперниками, а розуміють, підтримують та надихаються успіхами інших», — зазначає директор МСК «Дніпро» Юрій Гончаров.

Для деяких учасників збірної Черкаської області змагання в Києві були дебютними, проте це не стало на заваді нашим героям привезти зі столиці 13 нагород (сім золотих, одну срібну та п’ять бронзових медалей).

Зокрема, відзнаки привезли:

Випускник ЧНУ Вадим Мазніченко — стрільба з лука (ІІІ місце);

Студент ЧНУ Євгеній Дорошко — стрільба з лука (І місце), веслування на тренажері чотири хвилини (І місце);

Також серед інших учасників нашої збірної був випускник ЧНУ Олександр Скринський, Ярослав Платмір.

Своїми враженнями від столичних змагань з журналістами видання “ВиЧЕрпно” поділився ветеран Ярослав Платмір, який тренується на базі МСК «Дніпро» ще з 2021 року.

«У будь-якій ситуації завжди потрібно шукати позитив: я отримав поранення на війні, проте саме під час реабілітації відкрив для себе спорт й тепер він мене надихає жити. Я можу показувати кращі результати й від цього кайфую. Змагання, які відбувалися в Києві, стали для мене, перш за все, перемогою над собою», — розповідає Ярослав.

Зазначимо, що 30 червня стане відомим офіційний склад збірної України й 35 кращих спортсменів візьмуть участь в Міжнародних «Іграх Нескорених» (Invictus Games), які відбудуться в лютому наступного року в Ванкувері та Вістлерів (Канада).

Наразі ж наші ветерани вже повернулися до Черкас та продовжують тренуватися й опановувати нові для себе види спорту.

Повна версія статті на сайті «Вичерпно»