Аспірантка Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Леся Хлипавка долучилася до комплексної програми наукових досліджень Національної академії наук «Інтеграція Донбасу і Криму в політико-правовий і соціокультурний простір України: історичний досвід, сучасні виклики, перспективи» (розпорядження Президії НАН України від 28.04.2016 р. № 265) та проекту «Волонтерський рух в Україні як засіб суспільної мобілізації в умовах війни».

Усього в рамках проекту записано близько ста волонтерів не тільки з України, а і з Вільнюса, Лісабону. Невдовзі має вийти друком книга-дослідження про волонтерський рух.

«Як історик, точно знаю, що статті в інтернеті зникнуть, пости у Фейсбуці загубляться, і лиш усні спогади з усіма емоціями та інформацією стануть джерелом для майбутніх дослідників, які писатимуть про це свої наративи. І тут вже будуть важливі не лише імена, а причини, які рухали цими людьми», — говорить Леся. — І хоча допомогу на фронт збирати все важче, люди зневірилися, волонтери попри все продовжують іти до своєї мети. Вони не шукають легких шляхів, а йдуть за покликом серця. Такі люди — потужний рушій. Саме вони лишаються опорою для країни, морально та технічно підтримують тих, хто на Сході зі зброєю в руках виборює майбутнє для України».