Саміт регіональної та економічної дипломатії (Regional and Economic Diplomacy Summit (REDS) 9-10 вересня пройшов у Варшаві. Головним організатором конференції стало Міністерство підприємництва та технологій Республіки Польща.

Польща ініціювала унікальний міжнародний саміт, щоб посилити співпрацю бізнесу, науки і місцевого самоврядування. Це перша подія такого типу і такого масштабу у Європі. У саміті взяли участь майже 1500 гостей із понад 25 країн, які представляли бізнесові, наукові кола та органи місцевого самоврядування. Формат передбачав більше 30 сесій і панельних дискусій, презентаційні майданчики для понад 30 інституцій. Учасником саміту, в складі делегації українських науковців та організаторів освітньої діяльності, став перший проректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Василь Мойсієнко.

— Саміт базувався на трьох основних підвалинах інвестиційної системи — місцеве самоврядування, бізнес та наука. Локальна дипломатія — це інноваційний інструмент регіонального управління. Вона дає нові можливості для співпраці громад у сфері економіки і науки. Бізнес зацікавлений у транскордонних регіональних програмах співпраці, довготривалих програмах розвитку ЄС і співпраці з українськими громадами. Осередками науки є університети, які виконують роль важливих партнерів у міжнародній співпраці та регіональному розвитку, тому всі зацікавлені у ефективних рішеннях щодо розвитку освітнього процесу і наукових пошуків, — ділиться враженнями Василь Мойсієнко.

Під час REDS відбулось урочисте підписання Варшавської декларації про створення нової організації — Європейський альянс кластерів (ECA). Це ініціатива європейських національних кластерних організацій, які представляють інтереси кластерного середовища у своїх країнах та сприяють співпраці між світом науки та економіки, одночасно є партнером для органів влади на різних рівнях. Вони об'єднали зусилля для спільних дій щодо зміцнення європейського руху кластерів. Серед підписантів угоди — представники кластерних організацій Польщі, Франції, Іспанії, Румунії, Угорщини, Болгарії, Латвії та Литви.

Одна з панелей Саміту — «Наукове транскордонне співробітництво на регіональному рівні» — презентувала проект «Інноваційний університет і лідерство». Ініціатором та ідейним натхненником проекту є Тарас Фініков — президент Міжнародного благодійного фонду «Міжнародний фонд досліджень освітньої політики». Проект відбувся за підтримки Міністерства науки і вищої освіти Республіки Польща, Міністерства освіти і науки України та під почесним патронатом Фундації польських ректорів — Інституту суспільства знань. Його співорганізаторами виступили з польського боку — Варшавський університет, Ягеллонський університет, Фундація Artes Liberales, з українського — Міжнародний благодійний фонд «Міжнародний фонд досліджень освітньої політики», Спілка ректорів закладів вищої освіти України. У панелі взяли очну участь близько 40 учасників всіх минулих 4 фаз цього проекту, які спеціально зібрались у Варшаві відзначити 5-річчя «Інноваційного університету і лідерства». На спеціальному засіданні у Варшавському університеті було оголошено про створення громадської організації «Інноваційний університет», обговорено плани її діяльності.