Минулого тижня пройшов конкурс читців поезій Тараса Шевченка і творів про Кобзаря в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

Цьогоріч організатори — кафедра української літератури та компаративістики ННІ української філології та соціальних комунікацій — модернізували подію, додавши, крім традиційного конкурсу, новий формат змагань відеопоезій під назвою «Шевченкіана-2020». 

У конкурсі читців забажали продемонструвати свої артистичні здібності 37 учасників, у «Шевченкіані-2020» — 10 конкурсантів. До двох проєктів долучилися не лише студенти різних навчально-наукових інститутів та факультетів ЧНУ, а й школярі, зокрема делегація з міста Кам'янки на чолі з письменницею та композиторкою, очільницею літературної студії імені Данила Кононенка Тамілою Чупак.

Оцінювало відеороботи й виступи журі на чолі із заслуженою артисткою України Тамарою Власенко. До його складу також входили: Людмила Скорина, Лідія Зайнчківська, Таміла Чупак, Сергій Ткаченко, Володимир Поліщук, Людмила Ромащенко, Ірина Луценко, Володимир Піддубний. Варто зазначити, що вдруге до участі в журі долучився поет, член Національної спілки письменників України Сергій Ткаченко. Він є одним із засновників благодійного фонду імені Катерини Ткаченко, а відтак, і спонсором дійства, виділяючи з фонду кошти на преміювання переможців. 

Кожне промовлене слово, інтонації і жести демонстрували, наскільки близькі до душі учасникам твори Шевченка. Конкурсанти емоційно і щиро висловлювали заклик щодо єдності української нації. Виступи були яскраві й динамічні. Твори декламувалися із запалом та майстерністю — так, що аудиторія змовкала, уважно вслуховувалася в кожне слово, яке спонукало замислитися над проблемами сьогодення.

Головним переможцем у конкурсі відеопоезії «Шевченкіана-2020» став студент ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Максим Попов, який, окрім диплома, був премійований грошовою відзнакою в розмірі 500 грн. Перше місце було присуджене Ангеліні Марущак, друге — учениці 6 класу Кам'янського ліцею № 1 Олександрі Надворній, а третє місце — студенту ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Ярославу Кузьменку. Подяками були нагороджені учениця 3-го класу Юрчиської філії Кам'янського ліцею № 1 Поліна Касян, студенти-іноземці з ЧНУ та студенти ННІ іноземних мов за колективний відеоролик.

У конкурсі читців творів Тараса Шевченка гран-прі отримала магістрантка ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи та мистецтва Валентина Колос. Перше місце було присуджено Максиму Попову, друге місце — студентці ННІ української філології та соціальних комунікацій Вікторії Нянько, третє місце — студентці ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва Маргариті Чернець. Подяками за участь у конкурсі читців були відзначені студентка ННІ української філології та соціальних комунікацій Орина Шевцова, яка виконала пісню за віршем Тараса Шевченка «Вітер з гаєм розмовляє» та власною музикою; одинадцятикласниця ЗСШ № 2 міста Кам'янки Яна Косюк, студентка 2-го курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій Вікторія Недзельська, студент ННІ фізичної культури, спорту і здоров'я Володимир Ільїн, учениця 5 класу спеціалізованої школи міста Черкас Аліна Клименко.

Чотири переможці конкурсу читців отримали грошові відзнаки. 

Організатори висловлюють вдячність усім причетним, зокрема Людмилі Скорині, Лідії Зайнчківській, Тамілі Чупак, Сергію Ткаченку, Володимиру Поліщуку, Людмилі Ромащенко, Ірині Луценко, Володимиру Піддубному за участь у журі.

 

 

ННІ української філології та соціальних комунікацій