Сьогодні відзначаємо Міжнародний День ООН жінок і дівчат у науці. Вітаю дівчат і жінок-науковиць Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького із цим святом!

Рівність чоловіка і жінки у науці є важливим досягненням людства. Не завжди жінка могла обирати ту діяльність, яка їй до душі. Нині ж гендерний дисбаланс у науці стрімко вирівнюється. А якщо говорити про ЧНУ, то жіноцтво тут складає більшу частину. Показово, що Раду молодих учених очолює кандидатка хімічних наук, наукова співробітниця науково-дослідної частини університету Наталія Карауш-Кармазін.

Активно функціонує Центр гендерних досліджень і комунікацій, який працює над розв’язанням гендерних проблем сучасності, ініціює публічні та фахові дискусії, проводить просвітницьку роботу.

Ми створюємо в колективі комфортні умови для праці і розвитку, атмосферу, у якій хочеться навчатися, проводити дослідження і водночас виконувати суспільну роль жінки, матері, дружини. І це дає свої плоди.

Так, у 2021 році вчене звання професора було присуджено Наталії Андрусяк та Вікторії Білик. Докторські дисертації захистили Світлана Білоус, Світлана Богуславська, Лілія Юхименко, Наталія Носань, а також випускниці докторантури Юлія Ботузова, Олена Герасименко.  Вчене звання доцента отримали Ірина Кирилюк, Валентина Мовчан, Наталія Сливка, Катерина Ткаченко, Тетяна Коваль, Ольга Парамонова, Олена Кравченко, Олена Лаврова-Манзенко, Тетяна Ситнік, Таїсія Шаповал, Оксана П’єцух

Кандидатські дисертації захистили 11 випускниць аспірантури. Жінки очолюють 11 наукових підрозділів університету, є розробниками 2 наукових проєктів, які виконувалися за рахунок держбюджету, учасницями 8 міжнародних грантових проєктів, стипендіатками Кабінету Міністрів України.

Шановні колежанки!

Ви — наша гордість і золотий фонд. Ви прагнете бути у всьому першими і кращими, незважаючи на те, що обрали нелегку і серйозну сферу діяльності. І ми захоплюємося тим, наскільки ви у цій сфері успішні.

Зичу у Міжнародний День жінок і дівчат у науці натхнення до реалізації задумів, проєктів, суспільного визнання, упевненості у власних силах! І хай підтримка рідних, друзів і колег буде опорою на життєвому шляху!

З повагою

Ректор Олександр Черевко