Сьогодні відзначаємо Міжнародний День ООН жінок і дівчат у науці. І з цим святом вітаю дівчат і жінок-науковиць Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Рівність жінки і чоловіка у науці є важливим досягненням людства. Не завжди жінка могла йти за покликом серця і обирати ту діяльність, яка їй до душі. Нині ж гендерний дисбаланс у науці стрімко вирівнюється. А якщо говорити про ЧНУ, то жіноцтво тут складає прекрасну і більшу частину. Показово, що Раду молодих учених очолює професорка Наталія Зачосова.

Активно функціонує Центр гендерних досліджень і комунікацій, який працює над вирішенням гендерних проблем сучасності, ініціює публічні та фахові дискусії, проводить просвітницьку роботу.

Ми прагнемо створити в колективі комфортні умови для праці і розвитку, атмосферу, у якій хочеться навчатися, проводити дослідження і водночас виконувати суспільну роль жінки, матері, дружини. І це дає свої плоди.

Так, лише у 2020 році вчене звання професора було присуджено Кібальник Любові Олександрівн та Шитик Людмилі Володимирівні, доцента — Литвин Валентині Анатоліївні, Сторожук Надії Вікторівні, Черненко Наталії Павлівні, Бутко Наталії Валеріївні, Данильчук Ганні Борисівні, Овсієнко Лесі Олександрівні.

Докторські дисертації захистили Андрусяк Наталія Олександрівна, Чичук Антоніна Петрівна, Зорочкіна Тетяна Сергіївна; кандидатські — Калитвянська Вікторія Леонідівна,      Завгородня Вікторія Анатоліївна, Кривопишина Катерина Сергіївна.

Шановні колежанки!

Ви — наша гордість і золотий фонд. Ви прагнете бути у всьому першими і кращими, незважаючи на те, що обрали нелегку і серйозну сферу діяльності. І ми захоплюємося тим, наскільки ви у цій сфері успішні.

Зичу у Міжнародний День жінок і дівчат у науці натхнення до реалізації задумів, проєктів, суспільного визнання, упевненості у власних силах! І хай підтримка рідних, друзів і колег буде опорою на життєвому шляху!

З повагою

Ректор Олександр Черевко