Напередодні сторіччя Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького інформаційне агентство «Нова Доба» розпочинає новий проєкт, присвячений спогадам студентів про навчання в закладі вищої освіти.

Про поїздку в обсерваторію в Крим, вибір навчального закладу та основну навичку кожного студента розповів випускник ННІ ІНФОТЕХ Сергій Степанченко.  

Розкажіть, чим займаєтеся зараз?

— Нині я працюю в компанії «Теко Трейд». Ми надаємо послуги з GPS-моніторингу, тобто супутникового відстеження транспорту, відслідковуємо контроль палива, допомагаємо підприємствам оптимізувати й систематизувати роботу, стати більш конкурентноздатними, викорінити крадіжки на підприємствах. Також цьогоріч запустили новий напрям у сфері сільського господарства. Допомагаємо аграріям використовувати засоби захисту рослин за технологіями ультрамалого внесення. У цій компанії я працюю від початку її створення, з 2008 року.  

Що найбільше запам’яталося за роки навчання в ЧНУ?

— У Черкаському національному навчався на фізика. За весь цей період найбільше пригадую, як після 4 курсу з нашим куратором їздили в Крим в обсерваторію. Знаєте, як після кожної такої поїздки маєш масу вражень від побаченого, а ще взаємини в колективі стають інші, більш дружні, та й сама атмосфера була дуже цікава. Коли ти дивишся на небо неозброєним оком, спостерігаєш — це одне, а коли бачиш, як вчені спостерігають — зовсім інше. Там науковці вивчають небо за допомогою радіоелектронних телескопів, так би мовити слухають космос, розкладають усе випромінювання на спектри, а потім здійснюють аналіз, в межах якого детальніше досліджують явища. Також в обсерваторії були експонати супутників, які раніше літали на навколоземній орбіті.  

Чому Ви обрали саме цей заклад для навчання?

— У мене було декілька варіантів, але жодного разу не пошкодував, що навчався саме в ЧНУ. Напевне головну роль відіграла інтуїція. Перший вступний іспит приймав професор Андрій Михайлович Гусак і мені дуже сподобалося спілкування з ним, ставлення до абітурієнтів. Багато викладачів, які в мене викладали, заклали величезну базу, давали потужні знання й у цьому велика цінність навчання саме в Черкаському національному.  

Які знання й навички, здобуті під час навчання, знадобилися в професійній сфері?

— У школі й університеті нас вчасть певному способу мислення. Кожен студент має навчитися мислити й використовувати цю навичку. Викладачі ЧНУ сформували низку вмінь, якими я послуговуюся в професійній сфері: критично думаю, правильно оцінюю ситуацію й роблю вибір.  

Що хочете побажати Альма-матер до 100-річчя?

— Ніколи не зупинятися і завжди змінюватися. Ми не знаємо, що може призвести до успіху, отож варто розглядати всі можливості, що трапляються на нашому шляху і давати можливість студентам та викладачам розвиватися.

«Нова Доба»