Троє вчителів — випускники ЧНУ ім. Б. Хмельницького увійшли до п’ятдесятки найкращих освітян країни Global Teacher Prize Ukraine 2021.

Про це повідомляють на сайті «Освіторія».

Відзначимо, Global Teacher Prize Ukraine — щорічна національна премія для талановитих вчителів в Україні. Переможець міжнародної премії отримує 1 мільйон доларів США. У сфері освіти це перша та єдина премія такого рівня.

Участь у цьогорічній премії взяли 3 273 учасників у 1870 номінаціях.

До 50 кращих вчителів країни увійшли: 

  • Владислав Кронгауз

Населений пункт: Харків

Навчальний заклад: комунальний заклад «Харківська спеціалізована школа ІІ-ІІІ ступенів № 3 Харківської міської ради Харківської області»

Предмети: всесвітня історія та історія України

У свої 27 пан Владислав виступає на вебінарах українських видавництв, консультує ЗМІ про освіту й затверджує власні модельні програми в МОН. Головна педагогічна мета півфіналіста — розкрити особистість кожної дитини, з якою буде нагода попрацювати, та осучаснити професію вчителя. Учні новатора їздять на археологічні розкопки, невимушено дискутують про харківських митців і створюють власні цивілізації для міських проєктів.

«Мені важливо не просто закладати компетенції, прописані навчальною програмою, а проживати шкільне життя разом із моїми учнями».

  • Василь Отземко

Населений пункт: місто Корсунь-Шевченківський, Черкаська область

Навчальний заклад: Квітчанський ЗЗСО І-ІІІ ступенів Селищенської сільської ради Черкаської області

Предмети: всесвітня історія, громадянська освіта, захист Вітчизни, історія України, правознавство

Учні пана Василя створюють перші в селі танцювальні клуби, перемагають в обласних олімпіадах і, попри стереотипи про сільську освіту, більшістю вступають в університети. На уроках півфіналіст як ветеран АТО виховує у дітей патріотизм, проводить археологічні розкопки трипільської культури та режисує знімання мініфільмів. Освітня мрія педагога — створити Центр національно-патріотичного виховання, щоб поєднуватиме історичну, спортивну, мовну та допризовну підготовку молоді.

«Суть моєї педагогічної ідеї — формування особистості учня шляхом взаємодії всіх можливих соціальних інституцій, зокрема на власному прикладі».

  • Світлана Ховрак

Населений пункт: місто Кременчук

Навчальний заклад: Кременчуцький ліцей No4 «Кремінь»

Предмет: Алгебра, Геометрія, Математика (середня школа)

Перелічувати досягнення Світлани можна нескінченно: вона ввійшла до топ-5 кращих вчителів України, створила творчу групу вчителів математики міста, започаткувала проведення математичного Занзібару, створила математичний турнір Архімеда. А її учні беруть участь у численних олімпіадах та конкурсах-захистах робіт Малої академії наук України. Світлана мріє про можливість створення Центру для талановитої молоді, простору для навчання, спілкування та реалізації ідей.

«Життя продовжується, діти дорослішають. Однак надзвичайно приємно, коли вони повертаються до школи для розмов, спогадів та порад, коли вони відкриті до співпраці та спільного проведення заходів для сучасних школярів».

Освіторія