Студентській раді Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького представники «Ротарі клубу Черкаси» презентували можливості для молоді, які пропонують в межах співпраці з міжнародною мережею Ротарі Інтернешнл та молодіжних клубів Ротаракт.

Видавчиня, членкиня Правління ГО «Ротарі клуб Черкаси» Юлія Чабаненко розповіла про структуру та історію створення Ротарі та студентських Ротаракт клубів. Зокрема, зазначила, що «Ротаракт клуб Черкаси», молодіжна гілка «Ротарі клубу Черкаси» — це можливість робити добро у своєму місті, але за підтримки ротарійців та ротарактівців усього світу.

«Ротаракт» — громадська клубна організація молоді віком від 18 до 30 років, що належить до великої родини «Ротарі Інтернешнл» — найстаршої громадської клубної організації, яка охоплює 36 000 клубів у понад 200 країнах та існує 117 років. Слово «Ротаракт», як і програма Ротарі, пішло від словосполучення «ROTARy in ACTion» та ротарійського слогана «Rotary — people of action» (ротарійці — люди дії).

Молодь з Ротаракт клубів України  ставить собі за цілі: надання можливості для придбання додаткових знань і навичок для особистісного та професійного розвитку, розв'язання соціальних проблем через служіння суспільству та зміцнення дружби та взаєморозуміння між країнами через міжнародну діяльність і особисті контакти з ротарактівцями з інших країн. Членами клубу можуть стати молоді активні люди віком від 18 до 30 років. Членство в клубі передбачає відвідування засідань, сплата членських внесків (сума яких обирається кожним клубом самостійно), участь у проєкт, волонтерська робота, генерація ідей, відвідування міжротарактівських заходів, допомога в реалізації соціально-важливих для місцевих громад проєкт Ротарі клубів, які постійно підтримують діяльність підшефних молодіжних клубів Ротаракт та допомагають в вихованні та підготовці молодих лідерів.

Членкиня клубу і Правління громадського об’єднання Спілки Ротарі клубів України «Спілка Ротарі Інтернешнл Д2232», професорка кафедри фундаментальної медицини Черкаського національного, докторка медичних наук, гінеколог-онколог Ольга Палійчук ознайомила присутніх з благодійними проєктами, які реалізовує спільнота в місті та області. А це миротворча, волонтерська діяльність, екологічні акції, популяризація методів профілактики хвороб, допомога матері та дитині тощо. Ольга Володимирівна запросила молодь доєднуватися до благодійних акцій, які тривають в межах співпраці Черкаського національного та «Ротарі клубу Черкаси» у сфері допомоги внутрішньопереміщеним особам.

Як може себе реалізувати молодь в межах проєктів «Ротарі клубу Черкаси» та як стати членом клубу детально поінформував Президент студентського «Ротаракт клубу Черкаси», який діє на базі ЧНУ, студент 4 курсу ННІ Економіки та Права Іван Недопас. Також він поділився враженнями про численні онлайн-тренінги з особистісного розвитку, в яких брав участь, нещодавній довоєнний Ротаракт-кемп у Карпатах, волонтерство в партнерстві з Ротарі:

— Участь у «Ротаракті» «Ротарі клубу Черкаси» — це можливість проявити себе, здобути нові компетенції та познайомитися з великою кількістю потенційних роботодавців, досвідчених черкаських бізнесменів та керівників, які є членами Ротарі та активно займаються благодійною та волонтерською діяльністю — наголосив Іван.

Голова студентської ради Черкаського національного Євгенія Лядецька поділилася враженнями про зустріч:

— Ми познайомились з Ротарі та Ротаракт клубом Черкаси, цікавими людьми та почули безліч нової інформації. Організація змотивувала створювати ще більше гуманітарних проєктів, обмінюватись досвідом, об’єднувати наші зусилля та спільно покращувати світ на краще!

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького