У переддень свята Державного прапора України з колективом Наукової бібліотеки Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького зустрівся перший заступник голови Черкаської обласної ради Роман Сущенко.

Він знаний в Україні як талановитий журналіст, котрий працював спеціальним кореспондентом Національної державної агенції «Укрінформ» у Франції. Далеко за межами України черкащанина знають і як бранця Кремля: у 2016 році його було заарештовано російською владою й за безпідставними звинуваченнями засуджено на 12 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. У московській неволі Роман Сущенко провів 1070 днів і ночей, а в Україну зміг повернутися за наполяганням міжнародної громадськості лише після обміну полоненими в 2019 році. Його несхитність і патріотизм відзначені орденом «За мужність» 3-го ступеня, а також французьким — «За заслуги».

Роман Володимирович зустрівся з колективом наукової бібліотеки, відповів на запитання її співробітників та розповів про свої творчі плани. З великим зацікавленням оглянув експозицію «Музею історії університетської книги», зробив запис у книзі почесних відвідувачів та пообіцяв усіляку підтримку в подальшому розвитку цього осередку Пам’яті.

За домовленістю з поважним гостем восени в бібліотеці буде організована виставка його мистецьких робіт (Роман Володимирович наділений ще й хистом образотворення). Більшість із них створена під час його перебування в кремлівському ярмі.

Григорій Голиш, директор НБ ім. Михайла Максимовича