На засіданні Черкаської обласної ради ректорів, директорів вищих навчальних закладів обговорили результати вступної кампанії 2018 року та зміни у фінансуванні ЗВО.

Із вітальним словом до присутніх звернувся голова Черкаської обласної державної адміністрації Юрій Ткаченко. Під час виступу Юрій Олегович зазначив, що нині перед регіональними закладами вищої освіти стоїть завдання витримати конкурентоспроможність. Обласна рада буде всіляко забезпечувати їхню підтримку. За словами очільника Черкащини, обласна рада затвердила програму підтримки вищих навчальних закладів Черкаської області. За її рахунок на розвиток ЗВО уже спрямовано 4 млн. грн.

Про вступ 2018 року проінформував учасників засідання начальник управління освіти і науки Черкаської ОДА Валерій Данилевський. Він наголосив, що в Україні створена належна система підготовки фахівців. Вищі навчальні заклади різних рівнів акредитації на Черкащині пропонують абітурієнтам безліч спеціальностей. Валерій Вікторович переконаний, що наші заклади освіти здатні забезпечити найвибагливіші освітні потреби випускників.

— Цього року ми маємо гарні результати вступної кампанії на Черкащині. Найпопулярнішими серед абітурієнтів були спеціальності: середня освіта, початкова освіта, право та комп’ютерні науки. ЗВО Черкаської області обирають вступники із різних регіонів, зокрема, із Кіровоградської (9,5%), Вінницької (6,8%), Одеської (4,8%) та Київської (2,6%) областей. Пріоритетними заклади вищої освіти залишаються і для іноземних вступників. На Черкащині нині навчається понад 800 студентів Грузії, Сербії, Гвінеї, Алжиру, Туреччини, Гамбії, Лівії, Зімбабве, США та ін., — зазначив Валерій Вікторович.

Голова Ради, ректор Черкаського національного університету Олександр Черевко доповів присутнім про зміни у фінансуванні ЗВО І-ІV рівнів акредитації у 2019 році. За його словами, цей порядок визначатиме механізм розподілу державним замовником обсягу видатків загального фонду державного бюджету на підготовку за державним замовленням молодших бакалаврів, бакалаврів, спеціалістів, магістрів, аспірантів та докторантів в закладах вищої освіти.

Окремо голова Ради зупинився на освітніх вимірюваннях, які є засобом оцінки діяльності закладів вищої освіти та звернув увагу на важливості профорієнтаційної роботи.

Виступ викликав жваву дискусію серед керівників ЗВО області. Свою точку зору висловили ректор Уманського національного університету садівництва Олена Непочатенко, ректор Черкаського державного технологічного університету Олег Григор, ректор Східноєвропейського університету економіки і менеджменту Любов Шпак, керівник Черкаського навчально-наукового інституту Державного вищого закладу «Університет банківської справи» Наталія Рогова, директор відокремленого структурного підрозділу «Золотоніський технікум ветеринарної медицини Білоцерківського національного аграрного університету Євдокія Лисенко, директор відокремленого структурного підрозділу «Городищенський коледж УНУС» Іван Хоменко, директор Черкаського політехнічного технікуму Дмитро Галат, помічник ректора Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини Світлана Цимбал-Слатвінська.

Активного обговорення серед присутніх набуло і питання відтоку молоді на навчання у зарубіжні університету. Керівництво закладів вищої освіти Черкащини разом шукало вихід із цієї ситуації та пропонувало альтернативу. Зокрема, Світлана Цимбал-Слатвінська, зазначила, що українська освіта є такою ж якісною, як і в Європейських університетах, а єдине, що її відрізняє — це матеріально-технічна база. На її думку, українського студента слід спрямовувати саме на вітчизняні заклади, а для цього варто активізувати роботу щодо профілізації школи.

У свою чергу голова обкому Профспілок працівників освіти і науки України Ольга Жалдак запевнила зібрання у всебічній підтримці і сприянні з боку профспілки. Ольга Дем’янівна закликала об’єднати зусилля для вирішення соціальних проблем освітян.

Також на засіданні Ради начальник Черкаського обласного відділення Комітету фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України Антоніна Саприкіна підбила підсумки участі закладів вищої освіти в спортивних змаганнях та вручила нагороди.

Окрім цього, Олександр Черевко запропонував звернутися до обласної влади щодо фінансування участі студентів закладів вищої освіти Черкаської області в 14 літній Всеукраїнській універсіаді. Пропозиція була одноголосно підтримана керівниками закладів вищої освіти Черкащини.

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького