Про інформаційний вплив на свідомість у період воєнного часу говорили під час просвітницької лекції у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького, яку провела докторка філологічних наук, професорка кафедри англійської філології та методики навчання англійської мови Світлана Жаботинська.

Онлайн-захід на тему «Війна за свідомість: медійні технології вербального впливу»  організований для студентів, викладачів та всіх, хто потребує перевіреної інформації з широкого кола питань. 

—  Більше, ніж збройний конфлікт, лякає те, як на нього реагують люди у Росії, —  говорить лекторка. 

Головними тезами лекції  стали тактика ворожих новин, що таке гібридна реальність, структура медійного наративу та як це впливає на суспільний світогляд.

Особливу увагу професорка закцентувала на розкриті питання про мову, інструменти мовного впливу, спотворення реальності та медійні наративи. Вона розповіла, чому це є важливим наразі:

— Усі такі наративи є пропагандою, що використовується нашим супротивником і ця пропаганда є зброєю того, що ми називаємо консцієнтальною війною, тобто війною за свідомість. Представники середнього та старшого покоління не хочуть навіть шукати нову інформацію, тому що вона буде руйнувати їхній світогляд і змусить думати не так, як усі.

Світлана Жаботинська зазначила, що за результатами досліджень, лише до 10% людей готові шукати нову інформацію, не погоджуватись із суспільною думкою, а решта сприйматимуть все, як є. Лекторка розповіла про способи оформлення наративів, техніки розповідей та навела приклади з російських публікацій і технології, за допомогою яких можна змінити уявлення про події.

Присутні на лекції подякували за цікаву розповідь:

— Я вдячна вам, що ви так активно працюєте. Було дуже корисно, дуже цікаво, тому дуже дякую, — говорить доцентка кафедри теорії та практики перекладу Оксана Зайковська.



Косменюк Аліна, студентка 3-Ж курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій