Професор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Віталій Масненко провів відкриту лекцію просвітницького циклу на тему: «Російські історичні міфи про Другу світову війну».

До онлайн-заходу мали змогу долучитися всі охочі з-поміж студентів, аспірантів, науковців. Лекція викликала неабиякий інтерес, адже інформація про міфи й реалії Другої світової війни особливо гостро перекликається з українським воєнним сьогоденням.

Лектор провів паралелі між Другою світовою війною та російською збройною агресією проти України, яка сьогодні триває. росія завжди прагнула змусити весь світ визнати свою особливу роль у перемозі над німецьким нацизмом і на цій підставі хоче мати вседозволеність і в сучасній політиці. Якщо проаналізувати історію, то чітко зрозуміло, що підступні дії росії проти інших держав під час Другої світової війни і під час війни проти України дуже схожі.

— Насправді боротися з міфами, з одного боку, складно, адже ті, хто їх формує, добре знають свою справу. Тому вони  досить міцно засідають в масовій свідомості. Але водночас є документи, є історичні факти. Потрібно брати будь-яку подію і аналізувати,  зіставляти факти з різних джерел.  Тільки тоді ми можемо зрозуміти, що відбувалося насправді, — підсумував Віталій Васильович щодо боротьби з міфами.


Ольга Зірник, студентка 2-ВБ курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій