До ювілею Григорія Сковороди у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького стартував проєкт «Цитуємо Сковороду».

У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького разом з усією Україною вшановують видатного українця. Заходи з відзначення 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди охоплять всі сфери університетського життя. 

А в проєкті «Цитуємо Сковороду» представники університетської громади наводять слова філософа, які відгукуються їм особисто.

Отож — Григорія Сковороду цитують проректори ЧНУ ім. Б. Хмельницького.

Перший проректор Василь Мойсієнко:

Хто соромиться визнати недоліки свої, той з часом безсоромно виправдовуватиме своє невігластво, яке є найбільшою вадою

Проректорка з освітньо-виховної та іміджевої діяльності Галина Гаврилюк: 

Переяславський період у житті Григорія Сковороди був багатий емоційно і пізнавально та плідний у віршуванні. Через 270 років ми читаємо про особисті переживання автора і його філософські роздуми у збірці поезій «Сад божественних пісень».

Уперше взяла до рук цю збірку років 10 тому, коли,  відбудовуючи школу, музей, будинок культури, ми «протоптали стежку» до Каврая, а там могли уявити атмосферу маєтку Степана Томари і «шість каврайських літ»  Сковороди.
Слова з пісні 23 «Ми тебе зовсім марнуєм» «Саду…»  відразу спали мені на думку,  коли організатори Сковородинівських заходів в університеті запропонували його процитувати:

«Краще мить чесно жить, аніж день в мислях злих

Краще в святі день побути, аніж в будні рік,

Краще чистий рік один, аніж десять брудних,

Краще десять літ корисних, ніж безплідний вік».

Проректор з наукової та інноваційної діяльності Олександр Спрягайло: 

Життя Сковороди було сповнене пізнання себе і Світу, роздумів про Вічне, Ціннісне, закликів зберігати чистоту духу і помислів:

«Байдуже смерті, мужик то чи цар, —
Все пожере, як солому пожар.
Хто ж бо зневажить страшну її сталь?
Той, в кого совість, як чистий кришталь...»

Для науки й науковців завжди актуальною є його фраза «З видимого пізнавай невидиме», яка підкреслює важливість для дослідника використовувати наявні факти і отримані результати для розкриття самої природи досліджуваного явища.

Ну і звісно ж, не можна оминути питання людських стосунків і кохання.

«Любов виникає з любовi. Коли хочу, щоб мене любили — я сам перший люблю» — казав Григорій Савович. — Отже, не бійтесь першими проявляти свої почуття і в такому разі у вас буде більше підстав розраховувати на взаємність.

 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького