15 лютого відбулася чергова онлайн-зустріч представників навчально-наукового інституту міжнародних відносин, історії та філософії з представниками Поморської Академії у Слупську (Польща).

Йшлося про реалізацію програми подвійних дипломів. Поморська Академія у Слупську (AP w Słupsku) — це польський державний університет, з яким Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького у грудні 2021 року уклав угоду про співпрацю. А на сьогодні було узгоджено освітні програми, відпрацьовано алгоритм реалізації проєкту.

Програма подвійних дипломів — це спільні освітні програми ЧНУ та Академії, які дають можливість студентам Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького одночасно проходити навчання за інтегрованими навчальними програмами у двох навчальних закладах різних країн та одночасно отримати два дипломи українського та польського ЗВО. Так, вже з жовтня 2022 року наші студенти зможуть отримувати подвійний диплом бакалавра за спеціальністю 032 «Історія та археологія» і диплом магістра з освітньої програми «Публічна історія (Public History)» спеціальності 032 «Історія та археологія» та освітньої програми «Національна безпека» спеціальності 291 Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії.

Додатково вже навесні 2022 року польські колеги очікують наших студентів на безкоштовне семестрове стажування в Академії.

Професори Поморської Академії Роман Дрозд та Роберт Куснєж, координатори проєкту з польської сторони, детально ознайомили студентів ННІ міжнародних відносин, історії та філософії з умовами вступу, навчання, проживання (до речі, безкоштовного) у Поморській Академії у Слупську. Відповідаючи на запитання студентів, роз’яснили специфіку навчання, порядок зарахування кредитів відповідно до Європейської системи перезарахування кредитів ECTS. Розказали про можливості, що відкриваються для студентів ЧНУ. А це, крім перспективи одержання додаткових знань у професійній сфері, ще й підвищення рівня володіння іноземними мовами, і нагода ознайомитися з культурою, традиціями, особливостями ведення бізнесу в країні Євросоюзу.

— Вважаємо, реалізація цього проєкту дозволить студентам нашого ННІ не тільки набути досвід навчання в закордонному університеті та розширити можливості професійної підготовки, але й підняти свій рівень конкурентоспроможності під час майбутнього працевлаштування, — зазначила директорка ННІ Наталія Земзюліна.

Ректор ЧНУ ім. Б. Хмельницького Олександр Черевко зауважив, що Черкаський національний має тісні зв’язки з польськими колегами.

— Співпраця у нас дуже активна й результативна — у межах чинних угод, роботи Полонійного центру, українсько-польського науково-історичного центру, співпраці з Польським культурним центром імені Кароля Шимановського в Черкасах. Студенти стажуються, навчаються за програмою «подвійний диплом», науковці проводять спільні дослідження, реалізують міжнародні проєкти. Партнерство з Поморською академією — це наступний логічний крок у цій взаємовигідній співпраці.

Тетяна Терещенко, заступник директора ННІ міжнародних відносин, історії та філософії