Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Казахстан в Україні Дархан Калетаєв відвідав з робочим візитом Черкащину 15 липня 2020 року.

В облдержадміністрації відбулося обговорення перспектив розвитку економічних зв’язків, бізнес партнерства, навчання студентів та культурного співробітництва.

Того ж дня Посол Республіки Казахстан відвідав Шевченківський Національний заповідник у Каневі, де поклав квіти до могили Тараса Шевченка, ознайомився з експозицією музею і зустрівся з представниками наукової та творчої інтелігенції. Серед запрошених на зустріч були професори Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, які очолюють обласні осередки національних творчих спілок: письменників — Володимир Поліщук, художників — Іван Фізер, краєзнавців – Василь Мельниченко.

У невимушеній, дружній атмосфері відбувся обмін думками щодо розширення культурних зв’язків Черкащини з регіонами Казахстану. Посол Республіки Казахстан розповів як у його країні шанують пам’ять про Тараса Шевченка, висловив пропозиції про співпрацю у галузі шевченкознавства, більш повного висвітлення періоду перебування Т. Г. Шевченка у Казахстані, проведення спільних наукових та просвітницьких заходів.

Обговорюючи перспективи такої співпраці, Володимир Поліщук висловив думку про можливості навчання казахської молоді у закладах вищої освіти Черкащини, принагідно згадавши, що у 1980-х роках у Черкаському національному університеті (тоді — педагогічному інституті) здобувала освіту молодь з Казахстану. Зі свого боку, Василь Мельниченко згадав свої роки навчання та учительську роботу у Казахстані. При цьому зазначив, що в українського і казахського народів є багато спільного у ментальній та культурній сферах, а консолідуючими постатями двох народів є Тарас Шевченко й Абай Кунанбаєв. Іван Фізер відзначив широку палітру казахського образотворчого та монументального мистецтва і теж поділився своїми спогадами, коли він в Ужгородському училищі декоративно-прикладного мистецтва навчався разом з молодими казахськими художниками.

Представники нашого університету разом з в.о. генерального директора Шевченківського заповідника Ігорем Ліховим підтримали пропозиції про розширення музейної експозиції, присвяченої «казахстанській» сторінці біографії Тараса Шевченка, підготовку та проведення спільних наукових шевченкознавчих заходів.

Учасникам зустрічі та запрошеним на зустріч представникам казахської діаспори була презентована книга «Напучування» Абая Кунанбаєва — видатного казахського поета, прозаїка, мислителя, громадського діяча і педагога. Її видано українською мовою до 175-річчя від дня народження Абая Кунанбаєва за сприяння Посольства Республіки Казахстан в Україні. Примірник цього унікального видання передано для наукової бібліотеки нашого університету.

У зустрічі взяв участь заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації Роман Карманнік.

Василь Мельниченко, професор ННІ міжнародних відносин, історії та філософії
Джерело: cdu.edu.ua
Сайт Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького