2 травня відсвяткувала своє 75-ліття академік НАПН України, професор, доктор психологічних наук, завідувач кафедри психології, глибинної корекції та реабілітації Тамара Яценко.

Тамара Семенівна — науковець зі світовим ім’ям, яка працює в ЧНУ імені Б. Хмельницького впродовж 45 років. Є засновником наукової школи глибинної психокорекції, науковцем, під чиїм керівництвом захищено 2 докторські і 43 кандидатські дисертації, творцем психодинамічної теорії і методології професійної підготовки майбутніх психологів, автором понад 300 наукових робіт.

Привітати ювілярку зібралися колеги з університету, де працює Тамара Семенівна, її докторанти, аспіранти та ті, хто реалізував себе у психології.

Ректор університету Олександр Черевко подякував за самовіддану працю. Він зазначив:

— Ми вами пишаємося! Ваші відкриття сьогодні працюють на імідж Черкаського національного університету, а заснований вами психологічний факультет є його «родзинкою». Випускники затребувані на ринку праці і легко працевлаштовуються. Ви керівник, у якого можна повчитися життєвої мудрості та гуманності!

Олександр Черевко вручив іменинниці почесні грамоти від імені в.о. голови Черкаської обласної влади Валентина Тарасенка та начальника управління освіти і науки Черкаської ОДА Валерія Данилевського.

Від імені обкому Профспілки освіти і науки і профспілкового комітету ЧНУ ювілярку привітали Галина Шевчик та Олександр Ілюха.

А декан психологічного факультету Лариса Туз ще раз підкреслила значення розробленого Тамарою Семенівною психологічного методу. Вона також розповіла, що окрім 75-річчя Тамари Яценко, заснований нею психологічний факультет відзначає цьогоріч ще й інші ювілейні дати: 45 років існування кафедри психології, яку незмінно очолює професор Яценко; 30 років від дня захисту Тамарою Яценко докторської дисертації. По суті, з її захисту розпочинає свій відлік практична психологія в Україні. 40-річчя від початку діяльності відзначає також наукова школа Тамари Яценко (з науковим узагальненням практики глибинного пізнання психіки, що знайшло відображення в авторському методі активного соціально-психологічного навчання, який нині має назву «активне соціально-психологічне пізнання»).

Від себе та всіх учнів Лариса Григорівна подякувала Тамарі Семенівні за її педагогічний талант.

— Ви — справжній Вчитель. З вами приємно спілкуватися. Ви надихаєте на особистісний розвиток.

Ювілярку привітали колеги з навчально-наукового інституту іноземних мов, психологічного факультету, її вихованці — науковці з усіх куточків України.

Оригінальними були музичні дарунки від докторанта та студентів – ьпереможців фестивалю «Студентська весна»

Спогадами про своє навчання, життєвий і творчий шлях поділилася сама ювілярка. Вона подякувала всім за співпрацю, анонсувала вихід у світ нових видань.

— Ми рятуємо людину від самої себе. Маємо радість від високого пізнання, — так коротко охарактеризувала свою роботу ювілярка. І додала, що теплі слова й побажання дають їй дають сили, щоб так тримати й надалі.

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького