Ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко взяв участь у спільному онлайн-засіданні Комітету з питань освіти, науки та інновацій Верховної Ради України й Спілки ректорів вищих навчальних закладів України. Як і онлайн-конференція, проведена 16 квітня Міністерством освіти і науки України, це засідання мало на меті вирішити проблемні питання, які виникли в галузі освіти у зв’язку з пандемією та карантином.

Нараду проводив Сергій Бабак, голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій. Від українських університетів у спільній онлайн-нараді взяли участь президент Спілки ректорів вищих навчальних закладів України Леонід Губерський, представники Президії Спілки, а також голови регіональних Рад ректорів закладів вищої освіти України.

Сергій Бабак відзначив, що університети й система вищої освіти загалом працюють у надзвичайному режимі. Він наголосив, що профільний Комітет хоче почути пропозиції від очільників провідних ЗВО України. Ректори долучилися до дискусії щодо проблемних питань ЗВО. Серед основних проблем названі технологічні, методологічні, психологічні й матеріальні. Також розглядалися питання акредитації освітніх програм, організації вступної кампанії в умовах пандемії; обговорювалися пропозиції щодо внесення законодавчих змін, питання надання ширшої автономії університетам. Ректори також висловили стурбованість, що наразі в українських ЗВО немає медичних працівників.

Сергій Бабак, підсумовуючи, запропонував Спілці ректорів підготувати звернення до Комітету, щоб узагальнити ключові пропозиції, озвучені під час наради. 29 квітня 2020 року на засіданні Комітету зазначені пропозиції буде розглянуто та внесено ВР проєкти відповідних рішень.

За словами Олександра Черевка, Міністерство освіти і науки, профільний Комітет проводять активну роботу, вивчають проблеми, що виникли перед освітянами під час пандемії, та працюють над їх вирішенням. Рада ректорів, директорів ЗВО Черкаської області і ЧНУ ім. Б. Хмельницького готують свої пропозиції для розгляду їх законодавцями.

 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького