Центр аналітичних досліджень «Прагма» Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького запрошений до участі в роботі новоствореного Українського Дослідницького Соціального Консорціуму.

Установче засідання, присвячене початку роботи Консорціуму, відбулося 24 липня у Києві під головуванням голови Антикризової ради громадських організацій України, президента Українського союзу промисловців і підприємців Анатолія Кінаха.

Учасниками засідання стали представники закладів вищої освіти з Вінниці, Дніпра, Івано-Франківська, Києва, Кропивницького, Миколаєва, Одеси, Тернополя, Чернігова. Черкаси представляв виконувач обов’язків ректора Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко.

УДСК — всеукраїнська незалежна науково-дослідницька та навчально-практична інфраструктура. Її діяльність полягає у проведенні опитувань, що вимірюють соціальні настанови та поведінку; створенні бази для широкого залучення фахівців — докторантів, аспірантів, студентів для проведення соціально-політичних обстежень (як емпіричних, так і теоретичних) актуальних проблем українського суспільства; залучення науковців до реалізації конкретних науково-дослідних програм; розширенні напрямків діяльності науково-дослідних частин закладів вищої освіти; створенні відповідних умов аспірантам та докторантам для організації і проведення соціально-політичних досліджень, як у межах власних наукових проєктів, так і проєктів Консорціуму; забезпечення навчальної, навчально-виробничої практики для студентів, зацікавлених факультетів вищих навчальних; організація взаємодії між підрозділами (факультетами) ВНЗ України та інших країн у реалізації спільних дослідницьких проєктів тощо.

УДСК створено в рамках Національного Форуму Трансформації України.

Олександр Черевко, який є керівником «Прагми», поділився з колегами із ЗВО України та засновниками консорціуму досвідом успішної роботи.

Він наголосив, що Центр аналітичних досліджень ЧНУ був створений у 2017 році, а в 2020 році зареєстрований як офіційний бренд.

Серед експертів центру — науковці, працівники ЧНУ ім. Б. Хмельницького, які мають досвід аналітичної, політтехнологічної діяльності, напрацювання в галузях соціології, політології та державного управління, екології, економіки, психології та інших сферах суспільного життя.

За 3 роки діяльності Центр «Прагма» став популярним в області та за її межами. Соціологами та експертами Центру проведено 45 соціологічних досліджень та фокус-груп. З них 1 — із питань екологічної безпеки, 13 — із соціально-економічних питань та 34 — із соціально-політичних питань.

Центр має досвід проведення соціологічних досліджень як у межах всієї Черкаської області, окремих ТВО та адміністративних одиниць, так і в інших регіонах України.

Експерти Центр постійно надають консультації особисто та через місцеві ЗМІ з різноманітних питань у межах своїх наукових інтересів та спеціалізації.

 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького