Національно-патріотичне виховання для наймолодших. Така загальна тема об’єднала сьогодні, 15 лютого, науковців, представників місцевої влади та учителів-практиків.

На засіданні творчої фокус-групи був започаткований освітньо-просвітницький проєкт із історії Черкащини, метою якого є пошук нових форм національно-патріотичного виховання для учнів початкових класів закладів загальної середньої освіти.

Відкриваючи захід, Тимофій Десятов, директор ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, підкреслив, що цей напрямок роботи для науковців інституту є одним із найпріоритетніших. Адже такі цінності, як любов до рідної землі, повага до національних традицій, історична пам’ять, турбота, доброчинність, співпереживання є основою розвитку громадянського суспільства в Україні.

Олександр Шамрай, заступник голови Черкаської обласної військової адміністрації, звернув увагу на надзвичайну актуальність порушеної теми. «Уроки на національно-патріотичну тематику мають бути обов’язковими в сучасних умовах. Починаючи із молодшого шкільного віку, ми закладаємо міцний фундамент у формування свідомо налаштованих громадян України. Почуття любові та відданості Батьківщині, національної гордості, служіння своєму народові — все це складові національних цінностей, які ми маємо формувати в наших дітях».

Суголосними із виступаючими були всі учасники творчої фокус-групи. Тому було прийняте рішення, що результатом роботи стане розробка навчально-дидактичного комплексу із національно-патріотичного виховання для учнів 3-х класів закладів загальної середньої освіти «Черкащина історична». Він складатиметься з навчальної програми та навчально-дидактичних кейсів для проведення занять.

— Ми щиро сподіваємося, що наша праця буде гарним «помічником» для учителів початкових класів, які навчатимуть дітей історії рідного краю. Історія Черкащини — надзвичайно цікава й пізнавальна, тому ми хочемо, щоб наші діти знали її й гордилися тим, що живуть на цій землі, — у підсумку підкреслила Наталя Степанова, заступник директора із наукової роботи ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва, модератор засідання.         

ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва