Громадська спілка «Українська академія медіації» видала перший в Україні підручник для правників «Медіація у професійній діяльності юриста». Його розроблено в межах реалізації проєкту Української академії медіації «Підтримка юридичних вищих навчальних закладів шляхом розроблення навчально-методичного забезпечення викладання дисциплін з медіації задля поліпшення якості юридичної освіти та сприяння ширшому застосуванню альтернативних механізмів вирішення спорів».

Вказаний проєкт  реалізується за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в межах Програми «Нове правосуддя». 

Підручник створено колективом авторів — правниками (судді, адвокати, нотаріус тощо) з різних регіонів України, які є одночасно фахівцями з питань медіації. Видання  отримало схвальні рецензії двох докторів юридичних наук, які спеціалізуються на медіації. Книга знайомить читача з теорією та практикою одного з найпоширеніших у світі альтернативних способів вирішення конфліктів (спорів) — медіацією.

Підручник є корисним для медіаторів, представників установ та організацій, які планують використовувати медіацію у своїй діяльності, здобувачам вищої освіти, а також всім, хто бажає ознайомитися з медіацією. Самостійною складовою підручника є інфографіка, яка допомагає зрозуміти місце медіації в системі альтернативних засобів розв’язання спорів, поняття та переваги медіації, роль медіатора, сутність процедури медіації, а також місце медіації у професійній діяльності юриста. Підручник супроводжується Методичними рекомендаціями для викладання правникам навчальної дисципліни з медіації, що містять повний комплекс методичного забезпечення та поширюватимуться серед викладачів ЗВО.

За словами першого проректора Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Василя Мойсієнка, у ЧНУ збираються запровадити курс «Медіація».

— Ми підтримуємо ініціативу щодо впровадження курсу «Медіація» та вводитимемо його  навчальну програму — на першому етапі як курс за вибором для студентів-правників, а згодом і для інших спеціальностей, — говорить він.

За згоди авторів з підручником можна ознайомитися та СКАЧАТИ ТУТ.

Довідка. Громадська спілка «Українська академія медіації» (далі УАМ) — це громадське об’єднання зі статусом юридичної особи, основною метою діяльності якої є сприяння розвитку медіації в Україні як альтернативного (позасудового) методу вирішення спорів та підвищення рівня культури миру і злагоди в українському суспільстві. УАМ постійно співпрацює з судами, Національною асоціацією адвокатів України та радами адвокатів областей, Національною школою суддів України, Координаційним центром із надання БПД, закладами вищої освіти громадськими об’єднаннями тощо.

За ініціативи УАМ відкрито та на волонтерських засадах підтримується робота кабінетів медіації в будівлях судів у м. Одесі, забезпечується доступ громадян до медіації через систему БВПД та доступ соціальної послуги медіації. Українська академія медіації є ініціатором та організатором проведення науково-практичних семінарів, конференцій, форумів, круглих столів, а також заходів із підвищення кваліфікації з питань медіації для правників. Протягом п’яти років представниками УАМ було організовано та проведено близько 200 різноманітних просвітницьких заходів в усіх областях України для правників, медіаторів, студентів, школярів, громадян, представників державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств та організацій. Найбільш масштабним заходом УАМ є форум «Медіація і право», який щорічно збирає понад 150 учасників.

Українська академія медіації