Справжнє сімейне свято влаштувала команда Буккросинг-клубу «Freebook» Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького напередодні Дня Святого Миколая. Студенти-видавці на книжковій вечірці «Новорічні дива з Freebook» разом із містянами перевіряли, як вони знають сучасну українську літературу, насолоджувалися лірикою черкаських поетів, обмінювалися книгами, «сушили» світлини та робили нові у чарівній фотозоні, а також збирали кошти на благодійність.

Із вітальним словом до учасників клубу, який уже 9 років діє при кафедрі видавничої справи, редагування і теорії інформації, звернулася завідувачка кафедри Лариса Завгородня:

— Заходи, які організовують наші викладачі й студенти з метою популяризації книги та читання — це важлива частина культурного життя міста. Але мені особливо приємно, що студенти можуть реалізувати свої знання та вміння в реальних проєктах, а не в навчальних, змодельованих ситуаціях.

На кілька годин завдяки буккросерам освітній простір AmbrosHUB перетворився на творчий. Адже креативний дух витав у всіх локаціях, які було організовано для гостей заходу. На сцені запальні ведучі Каріна Черниш та Вікторія Семенюк запрошували присутніх позмагатися в літературних конкурсах. Неабияке захоплення викликав поетичний поєдинок між Ганною Клименко-Синьоок, викладачкою кафедри української літератури та компаративістики ЧНУ, відомою в поетичних колах Черкащини та за її межами, й популярним серед молоді поетом-романтиком, ведучим програми «Перший зранку» на «Українському радіо. Рось» Олексієм Юріним. Маленьких книголюбів, які завітали на передноворічну вечірку, навчала творити дива народна майстриня Вікторія Дорошенко. Усі, хто побував на її майстер-класі в дитячій локації, затамувавши подих, спостерігали, як легко в її вправних руках народжуються янголи і, звичайно ж, училися створювати ці милі сувеніри власноруч. А Книжкова Фея, Юлія Кліноцька, допомагала малечі написати листи Діду Морозу.

Дивовижні рукотворні квіти творчого проєкту ~De Lari~ неймовірної майстрині Лариси Горбенко та новорічна композиція талановитих студенток 3-ВБ курсу Алли Кавун, Марини Швець та Вікторії Семенюк настільки вдало й гармонійно поєдналися у фотозоні, що кожен, хто був на святі, залишив цю красу собі на пам'ять у вигляді світлин.

Для любителів фото також знайшлася розвага. Усі охочі могли переглянути світлини конкурсу «Фотосушка-2019», де учасники поділилися своїми фантазіями про зимове читання.

 — Клуб уже не вперше проводить фотосушку на різні теми, адже суть конкурсу дуже близька до ідеї самого буккросингу — вільний обмін книгами, а фотолюбителі діляться світлинами, — розповіла організаторка заходу та ідейна натхненниця клубу, викладачка кафедри видавничої справи, редагування і теорії інформації Людмила Солодка.– Цьогоріч ми визначали переможців у трьох номінаціях: краще фото Instagram, Facebook та найпопулярніша світлина, за яку проголосували безпосередньо на вечірці.

Переможцями стали студентка 1-ВБ курсу Ліна Костенко, черкасець Руслан Горошко та учні 2-І класу Черкаської спеціалізованої школи № 3 Саша Полін та Зореслав Солодкий. Вони отримали сертифікати та призи від спонсорів.

Новорічним настроєм усіх присутніх заряджали яскрава команда вокального квартету ЧНУ ім. Б. Хмельницького та студентка 1-А курсу Орина Шевцова. А любителям зазирнути в майбутнє господарі свята пропонували солодкі передбачення та гадання на магічній книзі змін.

Емоціями під час свята поділився черкасець Андрій Омельченко:

— Молодь, яка не читає — це точно не про учасників цього заходу! Дякую організаторам за впровадження такої ідеї в нашому місті. А подарунки були просто чудові!

Під час вечірки студенти-видавці зробили добру справу. Було організовано безпрограшну лотерею. Виручені кошти передали студентській раді Черкаського національного на лікування онкохворих діток у межах Благодійного марафону. Свої лоти запропонували заклади й організації міста. «Піца на дровах», «Freshline», «Hello burger», «Reed’s events», «Майстерня пончиків», кафе «Fika», студія краси та перманентного макіяжу Яніни Погорілої, «Молодіжне інформаційне агентство» гуртка «Юні кореспонденти» ЦДЮТ.

Про свої враження від вечірки розповіла студентка 3-Б курсу Марина Дяченко: «Мені сподобався цей захід, адже про «Freebook» я знала мало. Проте зараз уже хочу долучитися! У мене лише позитивні враження, конкурси були цікаві та пізнавальні, ну і подаруночки приємно було отримати!»

Стати буккросером досить просто. Потрібно спочатку «відпустити» свою книгу на поличку «Freebook», зробити фото книги на фоні логотипу клубу. Потім позначити сторінку спільноти @freebookche та геолокацію полички й запостити це фото в Instagram або Facebook. Також детальну відеоінструкцію ви можете знайти на каналі клубу на YouTube.

Сьогодні інтерактивні полички «Freebook» можна знайти у Черкаському національному, кафедра «Видавничої справи, редагування і теорії інформації», у кафе міста «Freshline», «Hello burger», «Fika», «Майстерня пончиків» та в ЦДЮТ. Деталі можна знайти на сторінках клубу в соціальних мережах.

Відпускайте книги! Долучайтеся до наших книжкових проєктів! Будьте нацією, яка читає!

Буккросинг-клуб «Freebook»