Уже всімнадцяте в Україні проводиться Олімпійський урок. З нагоди Дня Олімпійського руху України, 30-річчя НОКу України, Дня працівників фізичної культури і спорту для проведення заходу спортивна родина Черкаського національного університету імені  Богдана Хмельницького зібралась на центральному стадіоні «Черкаси-Арена».

Першокурсники університету змогли відчути справжній олімпійський дух на святі спорту.

Ректор ЧНУ Олександр Черевко привітав усіх учасників дійства:

— Вітаю університетську громаду на Всеукраїнському олімпійському уроці! Підвищення фізичної активності в молодіжному середовищі є пріоритетом Черкаського національного університету. За спортивними показниками, сьогодні ЧНУ є лідером на Черкащині та входить в десятку кращих закладів вищої освіти України. Тут навчалися і професійно відбулися 1 олімпійський чемпіон Андрій Хіміч, 2 призери Олімпійських ігор, 3 призери Паралімпійських ігор і 2 призери Дефлімпійських ігор. Вагомі спортивні досягнення наших студентів — це яскраве підтвердження статусу фізичної культури і спорту на Черкащині, а головне — це добрий приклад для вас, першокурсники, — звернувся ректор і додав: — Переконаний, що саме такі олімпійські уроки покликані стати поштовхом для масового розвитку фізкультури і спорту! Зичу всім студентам наполегливості і наснаги, удачі та підкорення нових спортивних висот, вдалих стартів і перемог! Нехай принципи олімпійського руху: «Швидше, вище, сильніше разом!» супроводжують вас скрізь і завжди!

Долучилися до університетської громади представники Національного олімпійського комітету України в Черкаській області: голова відділення НОК України в Черкаській області Андрій Більда, заступник відділення НОК у Черкаській області, дворазовий чемпіон Паралімпійських ігор Антон Скачков, голова відділення Олімпійської академії в Черкаській області Анатолій Стеценко; а також учасники Олімпійських ігор — призери Олімпійських ігор, випускники ННІ фізичної культури, спорту і здоров’я — Олександр Мотузенко, Олександр Феденко, Валентин Дем’яненко; шестиразовий чемпіон XVI літніх Паралімпійських ігор, багаторазовий рекордсмен світу з плавання, Герой України — Віктор Смірнов; дворазовий призер Паралімпійських ігор — Роман Данилюк; срібний призер Паралімпійських ігор — Артем Манько; чемпіон Паралімпійських ігор — Максим Коваль; учасник АТО з 2015 по 2017 роки, член збірної України «Ігри Нескорених» 2022 року, голова ГО «Козацькі вітрила», нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня, депутат Черкаської міської ради — Сергій Прядка; директор центрального стадіону «Черкаси-Арена» Юрій Гончаров.

Гості долучилися до привітань. Срібний призер Олімпійських ігор у Сеулі 1988 року, кількаразовий чемпіон світу Олександр Мотузенко підкреслив, що в кожному навчально-науковому підрозділі ЧНУ є спортивні лідери, на яких можна рівнятися, і побажав першокурсникам сил для примноження слави університету.

Варто відзначити, що першокурсникам ЧНУ випала честь одними з перших, відразу  після завершення XVI літніх Паралімпійських ігор, в Україні зустрітися з шестиразовим чемпіоном XVI літніх Паралімпійських ігор, Героєм України Віктором Смірновим. У своєму привітанні він зазначив, що спортивне життя ЧНУ — дуже різноманітне й успішне:

— Закликаю продовжувати вас цю традицію і розвивати спортивну сферу. Ставте цілі, досягайте їх і будьте кращими!

Голова  відділення НОК України в Черкаській області Андрій Більда наголосив на «історичній зміні» гасла Олімпійських ігор («Швидше, вище, сильніше!») напередодні змагань у Токіо на «Швидше, вище, сильніше разом!»:

— І от сьогодні ми разом вшановуємо героїв українського спорту, які все життя присвятили йому. Уявіть, десятиріччями люди тренуються і мотивують себе думкою про перемогу. Тисячі прагнуть перемогти, а здобувають призові місця одиниці. І зараз вони знаходяться тут. Низький уклін переможцям і тим, хто їх підготував!

Успіх спортсмена — це довгий шлях, що колись розпочався з першого тренування. Першокурсники ЧНУ організували його на «Руханці майбутнього олімпійця». Допомогли зробити перший крок назустріч новим спортивним звершенням і перемогам успішні й титуловані випускники ННІ фізичної культури, спорту і здоров’я — Марина Барська та Роман Гайшук.

Після розминки першокурсники, заряджені позитивом й енергією, мали змогу зробити фото з олімпійськими переможцями, керівництвом університету та своїми викладачами й одногрупниками.

Цьогоріч Олімпійський урок вперше проводився на центральному стадіоні «Черкаси-Арена», за що ЧНУ висловлює вдячність керівництву й колективу установи.

View the embedded image gallery online at:
http://cdu.edu.ua/news/olimpiiskyi-urok.html#sigProId491883e866

Найтитулованіший спортсмен, шестиразовий чемпіон XVI літніх Паралімпійських ігор, багаторазовий рекордсмен світу з плавання, Герой України Віктор Смірнов відвідав ЧНУ та поспілкувався з науковцями університету, оскільки має давню мрію — захистити дисертацію на тему розвитку паралімпійського спорту в Україні.

View the embedded image gallery online at:
http://cdu.edu.ua/news/olimpiiskyi-urok.html#sigProId841aa33506

БІЛЬШЕ ФОТО

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Фото: студент ННІ української філології та соціальних комунікацій Андрій Найда, студентка ННІ фізичної культури, спорту та здоров’я Діана Півняк, викладач кафедри спортивних дисциплін Віталій Волошин