У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького відбулася наукова конференція «Філософія гуманізму і демократії — основа становлення оптимального гуманного, демократичного суспільства».

Конференція організована засновником і керівником наукової школи філософії гуманізму і демократії Миколою Іщенком, доктором філософських наук, професором кафедри державної служби, публічного адміністрування та політології ЧНУ ім. Б. Хмельницького.

У доповіді Миколи Іщенка на тему «Філософія гуманізму і демократії — маніфест становлення оптимального гуманного, демократичного суспільства» аргументована основоположна роль цінностей і принципів філософії гуманізму й демократії як для розвитку світової цивілізації, так і для України. Професор аргументував мирний, еволюційний шлях упровадження вже сьогодні в повсякденне життя мільйонів людей, у життєдіяльність громадянського суспільства гуманістично-демократичних норм і принципів. Особливу увагу доповідач приділив системній теорії й методології філософії гуманізму і демократії, її ідеям та цінностям. Саме розроблена ним методологія дає можливість аргументувати ідеї та цінності тисячолітньої (від античності до сьогодення) стратегії становлення оптимального гуманного, демократичного суспільства, особливо за умов глобалізаційних процесів у сучасному світі.

Доповіді науковців з усієї України, представників органів державної влади і громадських організацій розкривали такі теми: «Ідеї філософії гуманізму і демократії у творчій спадщині Григорія Сковороди» (кандидат політичних наук, доцент ЧНУ ім. Б. Хмельницького Михайло Калініченко); «Філософія гуманізму і демократії в умовах глобалізації» (завідувач кафедри, доктор наук з державного управління, професор ЧНУ ім. Б. Хмельницького В’ячеслав Шарий); «Філософія гуманізму і демократії в контексті розуміння принципів державно-конфесійних відносин» (головний спеціаліст Міністерства культури України, магістр державної служби Богдан Северенчук); «Гуманістичні та демократичні принципи як базові засади діяльності громадських організацій» (голова Громадської ради при Черкаській ОДА Євген Глєбов); «Духовна свобода і свобода світогляду в демократичному суспільстві» (кандидат філософських наук, доцент КНУ ім. Т. Шевченка Володимир Козленко); «Цінності та принципи філософії гуманізму і демократії в діяльності ЗМІ: молодіжний аспект» (кандидат політичних наук, доцент ЧНУ ім. Б. Хмельницького Богдан Калініченко); «Принципи і механізми демократизації інститутів політичної влади» (кандидат політичних наук, доцент ЧНУ ім. Б. Хмельницького Олег Іщенко); «Принципи демократизації системи місцевого самоврядування в Україні» (кандидат наук з державного управління ЧНУ ім. Б. Хмельницького, доцент Лариса Самойленко); «Розвиток гуманістичних цінностей у сучасній світовій цивілізації» (декан Черкаського факультету Національного університету «Одеська юридична академія», доктор філософських наук, професор Володимир Богданов), «Пріоритетність принципів свободи і справедливості в громадянському суспільстві» (кандидат філософських наук, доцент ЧДТУ Іван Руденко) тощо.

До роботи конференції долучилися не тільки визнані науковці, а й студенти, магістри державної служби, слухачі магістратури публічного управління та адміністрування, ті, хто робить перші кроки в наукових дослідженнях цінностей і принципів філософії гуманізму й демократії.

Дослідженню актуальних проблем історії становлення цінностей та принципів філософії гуманізму і демократії різних часів і народів присвятили свої доповіді студенти ННІ іноземних мов ЧНУ ім. Б. Хмельницького: Вероніка Цьома («Витоки гуманізму у стародавніх Індії та Китаї»); Ірина Даценко («Розвиток гуманізму у стародавніх Греції та Римі»); Юлія Кулінська («Гуманізм як соціальне явище»); Катерина Завертайло («Зародження та розвиток гуманізму італійського Відродження»); Анна Білоус («Гуманістичні ідеї Проторенесансу)»; Сергій Притула («Розвиток гуманізму у Флоренції епохи Ренесансу»); Юлія Белих («Гуманізм українського неоромантизму»); Марія Грам («Гуманізм у творах Лесі Українки»); Наталія Лихенко («Історія становлення ідей та принципів демократії»).

У доповідях студенти ННІ іноземних мов висвітлили також злободенні проблеми гуманізації й демократизації за сучасних умов: «Сучасні демократичні процеси в країнах Європи» (Ганна Меленко); «Права людини, як критерій гуманізму і демократії» (Наталія Дорошенко); «Гуманізація та гуманітаризація сучасної освіти і науки» (Крістіна Попова); «Становлення гуманізму в Україні» (Валентина Іванова); «Гуманістичний аспект інклюзивної освіти в Україні» (Ольга Норенко); «Інноваційні технології гуманізації та гуманітаризації сучасної освіти (узагальнення українського досвіду)» (Олександра Курдус); «Цінності і принципи філософії гуманізму й демократії — основа розвитку громадянського суспільства» (Оксана Єжель); «Соціальне становлення молоді у процесі гуманізації сучасної навчально-освітньої системи» (Юлія Литвин); «Гуманізація і демократизація сучасної освіти» (Євгенія Плита); «Роль гуманізму в ЗМІ як фактор подолання негативного впливу на свідомість індивіда і рівень культури в суспільстві» (Тетяна Котенко); «Принцип соціального гуманізму та його вплив на розвиток держави» (Юлія Стецюк).

Усі доповідачі наголошували на важливому значенні філософії гуманізму і демократії для розвитку сучасної України. Наразі Черкаський національний є дієвим центром вивчення соціально-гуманістичних та демократичних цінностей і принципів у Центральній Україні. І це — вагомий внесок у розбудову гуманного, демократичного суспільства.

 

 

ННІ економіки і права