bgb
 
 
 
 
 

Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького цього року представили на Міжнародному тижні у Відземському університеті прикладних наук (Латвія) проректор з наукової та інноваційної діяльності Олександр Спрягайло та завідувачка кафедри сучасних практик викладання англійської мови Наталія Сливка.

Науковий захід, який проходив з 16 по 20 вересня 2024 року у прекрасному місті Валмієра, зібрав представників 16 університетів із 12 країн світу.

Масштабний проєкт об’єднав науковців та викладачів університетів з Латвії, України, Бельгії, Польщі, Португалії, Молдови, Албанії, Румунії, Єгипту, Грузії, Республіки Чехія та Індії. Під час панельних дискусій, круглих столів, семінарів, відкритих лекцій учасники Міжнародного тижня обговорювали питання перетину та взаємодії технологій та сучасної освіти, зокрема дискутували про етичну складову залучення сучасних технологій у бізнес, застосування штучного інтелекту для креативних індустрій, обговорили роль технологій для підтримки сталого туризму та багато інших актуальних тем. Особливий інтерес в учасників заходу викликало знайомство з університетськими лабораторіями віртуальної реальності, робототехніки та мехатроніки, мультимедійним центром та бібліотекою, яка є водночас і муніципальною книгарнею.

Окремі заходи були присвячені перспективам розвитку альянсу європейських університетів EUDRES, асоційованим членом якого є і ЧНУ імені Б. Хмельницького. Учасники окреслили вектори діяльності альянсу та провели практичний нетворкінг для обговорення можливих шляхів спільного реагування на сучасні виклики.

Приємно відзначити, що одним із фокусів уваги організаторів заходу були можливості допомоги Україні у її протистоянні російській агресії. Для обговорення питань ролі університетів під час війни була організована спеціальна зустріч представників українських університетів із ректоркою Агнес Девідсон. Під час цієї зустрічі проректор з наукової та інноваційної діяльності Олександр Спрягайло подякував за неймовірну підтримку України латвійським народом та наголосив на важливості взаємних зусиль з протистояння російським фейкам і наративам у трактуванні історії.

Вже традиційним заходом Міжнародного тижня була Study Fair (так званий ярмарок закладів освіти), під час якої Олександр Спрягайло та Наталія Сливка познайомили колег з інших країн та латвійських студентів з історією та сьогоденням Черкаського національного університету. Особливу увагу викладачі приділили реаліям навчального процесу в умовах повномасштабного вторгнення та волонтерській діяльності університету.

Підсумовуючи тижневу роботу, Олександр Спрягайло зазначив:

— Сучасний університет — це не просто ретранслятор знань. Це центр генерування актуальних суспільних ініціатив, наукових ідей і прийняття рішень, що дають відповіді на найскладніші виклики і вимоги часу. І саме спільними зусиллями ми можемо швидко знаходити відповіді, яких потребує суспільство. ЧНУ — член великої європейської університетської родини, де кожен студент і викладач може реалізувати власні ідеї, які зроблять світ кращим.