У межах відзначення Днів науки у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького кафедрою туризму і готельно-ресторанної справи було проведено VІІ Міжнародну науково-практичну інтернет-конференцію «Туризм і гостинність: стан, проблеми, перспективи».

Конференція для ННІ економіки і права є традиційною формою обговорення актуальних питань розвитку туризму та готельно-ресторанної галузі. Цьогоріч у тематику було додано також питання функціонування сфери гостинності у період війни та післявоєнне відновлення. Це викликало жвавий інтерес серед дописувачів.

Загалом до участі в роботі конференції було подано 75 тез доповідей. Конференція об’єднала не лише вітчизняних, але й зарубіжних вчених із Великої Британії, Чехії, Німеччини, Румунії та Молдови. Географія участі у конференції українських науковців була представлена Львівським національним університетом імені Івана Франка, Мелітопольським державним педагогічним університетом імені Богдана Хмельницького, Центральноукраїнським національним технічним університетом (м. Кропивницький), Національним університетом біоресурсів і природокористування України (м. Київ), Уманським державним педагогічним університетом імені Павла Тичини, Полтавським університетом економіки і торгівлі, ЗВО «Університет економіки та права «КРОК» (м. Київ), Київським національним університетом культури і мистецтв, Київським національним торговельно-економічний університетом, Уманським національним університетом садівництва та інші.

Розпочалося пленарне засідання зі звернення завідувачки кафедри туризму і готельно-ресторанної справи Станіслави Пасєки, яка привітала учасників та наголосила на актуальності теми функціонування сфери гостинності в Україні в умовах післявоєнного відновлення. З вітальним словом до учасників конференції звернувся проректор з наукової та інноваційної роботи ЧНУ імені Богдана Хмельницького Олександр Спрягайло. Він наголосив, що потужні туристичні ресурси Черкащини сприяють розвитку та популяризації туризму в регіоні, який є центром України не лише за географічною ознакою.

У роботі пленарного засідання конференції взяли участь закордонні учасники: доктор Пітер Влахос, керівник програми міжнародних зв'язків Школи менеджменту та маркетингу Факультету бізнесу Університету Гринвіча, м. Лондон, Велика Британія, та доктор Пітер Студничка, завідувач кафедри готельного господарства, в.о. завідувача кафедри туризму, Університет коледж Прага (Університет готельної справи та економіки), м. Прага, Чехія. Обидва гості підкреслили важливість міжнародної співпраці для українських науковців.

Серед інших доповідачів виступили такі відомі науковці, як доктор географічних наук, професор Олександр Бейдик, що присвятив свою доповідь конструктивним та деструктивним чинникам розвитку національного туризму; докторка економічних наук, професорка Марина Семикіна з доповіддю на тему «Розвиток готельно-ресторанного бізнесу на основі формування корпоративної культури»; докторка економічних наук, професорка Марта Мальська, яка днями повернулася з Польщі, з 15-го Балтійського Бізнес Форуму під почесним патронатом Президента РП Анджея Дуди.

Цікавою та багатовекторною була доповідь кандидата географічних наук, доцента Центральноукраїнського національного технічного університету (м. Кропивницький) Михайла Рутинського на тему «Зовнішня туристично-інформаційна політика України у 2022-2023 роках». Апробацію своїх наукових досліджень здійснили також аспіранти університету Володимир Джумурат, Тетяна Пісецька та Анатолій Павлюк.

Загалом у роботі конференції взяли участь більш ніж 50 учасників з України та країн Європи: професорів, доцентів, аспірантів та здобувачів вищої освіти. Модерувала конференцію доцентка Вікторія Красномовець. Протягом конференції в чаті засідання велася жвава дискусія щодо налагодження наукової співпраці між колегами.

Усі висловили вдячність за можливість, попри важкі часи, обговорити важливі питання розвитку туризму та галузі гостинності. 

За підсумками конференції буде видано «Збірник тез доповідей».

 

 

 

Кафедра туризму і готельно-ресторанної справи