Для успішної організації та проведення вступних випробувань до магістратури, що проводяться за технологією ЗНО, Міністерства освіти і науки України розробило «Порядок організації та проведення вступних випробувань, що проводяться з використанням організаційно-технологічних процесів здійснення зовнішнього незалежного оцінювання для вступу на другий (магістерський) рівень вищої освіти в 2018 році» (далі – Порядок), затверджений наказом МОН від 22 березня 2018 року № 270.

 Ознайомлення із зазначеним Порядком допоможе вступникам до магістратури ЧНУ імені Богдана Хмельницького за спеціальностями 032 «Історія та археологія», 033 «Філософія», 051 «Економіка», 053 «Психологія», 061 «Журналістика», 081 «Право», 242 «Туризм», 292 «Міжнародні економічні відносини» з’ясувати й усвідомити процедуру проведення вступних випробувань у форматі ЗНО.

 Згідно з Порядком, вступники на магістерські програми за спеціальністю 081 «Право» та одночасно за спеціальностями галузей знань 03 «Гуманітарні науки» (крім спеціальності 035 «Філологія»), 05 «Соціальні та поведінкові науки», 06 «Журналістика», 24 «Сфера обслуговування», 29 «Міжнародні відносини» мають подавати документи до приймальної комісії закладу вищої освіти, який у 2018 році здійснює набір на навчання за ступенем вищої освіти магістра за спеціальностями 081 «Право» або 293 «Міжнародне право». Такий набір здійснює ЧНУ імені Богдана Хмельницького.

 Для реєстрації вступника необхідні такі документи та інформація:

1) документ, що посвідчує особу, на підставі якого здійснюється реєстрація вступника;

2) реєстраційний номер облікової картки платника податків вступника (за наявності);

3) номер(и) контактного(их) телефону(ів) вступника;

4) дані документа про здобутий ступінь вищої освіти (освітньо- кваліфікаційний рівень) або дані довідки щодо планового строку завершення навчання та отримання диплома в 2018 році, виданої за місцем навчання, – для осіб, які завершують навчання у рік проведення вступних випробувань;

5) іноземна мова, з якої особа бажає складати єдиний вступний іспит (англійська мова, або німецька мова, або французька мова, або іспанська мова);

6) інформація про блоки єдиного фахового вступного випробування, які особа бажає скласти;

7) інформація про необхідність створення особливих умов (код умови) та номер і дата медичного висновку про створення особливих (спеціальних) умов для проходження зовнішнього незалежного оцінювання за формою первинної облікової документації № 086-3/о, затвердженою наказом Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України від 29 серпня 2016 року № 1027/900, «Деякі питання участі в зовнішньому незалежному оцінюванні та вступних іспитах осіб, які мають певні захворювання та/або патологічні стани, інвалідність», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 27 грудня 2016 року за № 1707/29837, (для осіб з особливими освітніми потребами);

8) інформація про населений пункт, у якому вступник бажає скласти вступні випробування (вступні випробування можуть проводитися в обласних центрах (крім міст Донецьк та Луганськ), місті Київ, містах Слов’янськ, Маріуполь Донецької області, місті Сєверодонецьк Луганської області).

 Для кожного зареєстрованого учасника на сайті Українського центру оцінювання якості освіти буде створено інформаційну сторінку «Кабінет учасника ЄФВВ/ЄВІ» (ЄФВВ – єдине фахове вступне випробування з права та правничих компетентностей; ЄВІ– єдиний вступний іспит з іноземної мови). Доступ до сторінки здійснюватиметься за номером екзаменаційного листа та пін-кодом, указаним у ньому.

 Основна сесія ЄВІ пройде 11 липня, ЄФВВ – 13 липня. Початок тестування о 10:00 год. Допуск учасників до пункту тестування триватиме з 09:15 год. до 09:50 год.

 Для входу до пункту тестування учасник має пред’явити:

  • екзаменаційний листок;
  • документ, що посвідчує особу (серія (за наявності) та номер якого вказані в екзаменаційному листку);
  • запрошення-перепустку.

 

Упродовж часу, відведеного для виконання вступних випробувань, категорично заборонено використовувати та мати при собі у пункті тестування   засоби зв’язку, пристрої зчитування, обробки, збереження та/або відтворення інформації, а також окремі елементи, які можуть бути складовими частинами відповідних технічних засобів чи пристроїв, друковані або рукописні матеріали, інші засоби, предмети, прилади (крім дозволених виробів медичного призначення, про наявність яких вступник повинен повідомити працівникам пункту тестування до початку виконання вступних випробувань).

 Для окремих категорій вступників може бути організована друга сесія єдиного фахового вступного випробування, а саме:

  • для вступників, які брали участь в основній сесії ЄФВВ/ЄВІ, але стосовно них допущено порушення процедури проведення вступних випробувань, яке вплинуло на об’єктивність встановлення його результатів, що підтверджено відповідним рішенням регламентної комісії. Подати заяву для участі в другій сесії треба в день проведення ЄФВВ/ЄВІ.
  • для вступників, які брали участь в основній сесії ЄФВВ/ЄВІ, але не змогли завершити виконання завдань вступних випробувань у зв’язку з різким погіршенням стану здоров’я або виникненням інших обставин у пункті тестування, що підтверджено відповідними рішеннями регламентних комісій;
  • вступники, які не змогли взяти участь в основній сесії ЄФВВ/ЄВІ через причини, які не залежали від їх дій та волі та на які вони не могли вплинути, зокрема:
  • хвороба в день проведення основної сесії ЄФВВ/ЄВІ;
  • стихійне лихо, у тому числі пожежа, повінь, землетрус, військові дії або суспільні збурення, техногенна катастрофа, інші форс-мажорні обставини в день або переддень проведення основної сесії ЄФВВ/ЄВІ;
  • викрадення одного з документів, необхідних для допуску до пункту тестування, що трапилося до проведення ЄФВВ/ЄВІ, але не раніше ніж за п’ять календарних днів;•    смерть рідних по крові або по шлюбу, яка сталася до проведення ЄФВВ/ЄВІ, але не раніше ніж за сім календарних днів.

 

Ці категорії осіб мають подавати документи для участі в додатковій сесії протягом трьох календарних днів із дня проведення основної сесії ЄФВВ/ЄВІ (з урахуванням дня проведення).

 Результати основної сесії ЄФВВ та ЄВІ будуть розміщені на інформаційних сторінках вступників «Кабінет учасника ЄФВВ/ЄВІ» не пізніше 14 календарних днів із дня їх проведення. Результати другої сесії  будуть оголошені не пізніше 10 календарних днів із дня їх проведення.

 Відповідно до «Умов прийому на навчання до закладів вищої освіти України в 2018 році»та «Правил прийому до Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького в 2018 році» для вступу на магістерські програми за спеціальністю 081 «Право» Університетмає приймати результати вступного випробування з права та правничих компетентностей2017 та 2018 років. Утім МОН України анонсувало зміни до Умов прийому до ЗВО в 2018 році, які не передбачають можливості використання результатів ЄФВВ 2017 рокудля вступу в магістратуру за вказаною спеціальністю в 2018 році.Водночас, без змін залишається умова, що оцінки з англійської, німецької, французької та іспанської мов приймаються лише з результатів єдиного вступного іспиту 2018 року.

 У разі виникнення сумніву щодо правильності встановлення результатів вступного випробування вступник має право протягом 3 календарних днів із дня офіційного оголошення результатів (включаючи день оголошення) подати апеляційну заяву щодо результатів вступних випробувань до Українського центру. У разі подання апеляційної заяви щодо результатів вступних випробувань за допомогою поштового зв’язку, дата подання визначається за відтиском штемпеля відправлення на поштовому конверті. Якщо апеляційну заяву щодо результатів вступних випробувань надіслано у відсканованому вигляді електронною поштою, датою її подання вважається дата відправлення вхідного листа, що зафіксована в електронній скриньці Українського центру.

 Розгляд апеляційних заяв щодо результатів вступних випробувань здійснюється апеляційною комісією протягом 3 робочих днів із моменту їх отримання.

 Інформація про дату, час і місце проведення засідання апеляційної комісії розміщуватиметься на сайті Українського центру.

 За результатами розгляду апеляційної заяви апеляційна комісія може ухвалити одне з таких рішень:

  • відмовити в задоволенні апеляційної заяви (результат, визначений раніше, підтверджується);
  • задовольнити апеляційну заяву (попередньо встановлений результат буде змінено).

 У разі задоволення заяви щодо результатів ухвалюють одне з таких рішень:

  • про відновлення результату зовнішнього оцінювання (у тому випадку, якщо попередньо результат було анульовано);
  • про збільшення або зменшення кількості балів, отриманих учасником вступного випробування.