Міжрегіональний круглий стіл на тему «Конституція України: історія, сучасність і перспективи» (присвячений 25-ій річниці Конституції України) у ННІ міжнародних відносин, історії та філософії ЧНУ ім. Б. Хмельницького.

Захід відбувся у змішаному форматі: частина учасників зібралася у конференцзалі університету, частина змогла приєднатися до зустрічі дистанційно завдяки онлайн-платформі.

Відкрив круглий стіл доктор історичних наук, професор, проректор із наукової, інноваційної та міжнародної діяльності ЧНУ Сергій Корновенко.

Докторка історичних наук, професорка, директорка ННІ Наталія Земзюліна звернулася до присутніх із вступним словом, звернула увагу учасників заходу на особливостях запровадження моделі відкритого уряду в Україні, світовому досвіді та вітчизняних реаліях.

Яскравою родзинкою заходу стала демонстрація студентського відеоролика «Конституція очима студентів», підготовлена студрадою ННІ міжнародних відносин, історії і філософії, зокрема, фільм представив студент Євген Рягузов.

Доктор історичних наук, завідувач кафедри історії України, професор Віталій Масненко доповів про конституціоналізм як складову українського ранньомодерного та модерного націєтворення.

Студент ННІ Ілля Опарін виступив з доповіддю «Закони про тимчасовий державний устрій України» та їх роль у формуванні монархічної влади в Україні початку ХХ століття».

Жваве обговорення викликала доповідь доктора історичних наук, професора кафедри історії України, професора Юрія Присяжнюка «Текст Конституції України як об’єкт політичних маніпуляцій».

Доктор наук з державного управління, професор кафедри державної служби, публічного адміністрування та політології, професор В’ячеслав Шарий виступив з доповіддю «Стабільність Конституції як фактор визначеності у відносинах між державою та особистістю».

Професор кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки, доктор історичних наук, професор Анатолій Чабан говорив про важливість виваженості рішень при змінах конституції, про політичну культуру та відповідальність укладачів цих змін, про неприпустимість маніпулювання конституцією.

Богдан Калініченко, кандидат політичних наук, старший викладач кафедри державної служби, публічного адміністрування та політології, доповів про захист конституційних прав і свобод в умовах протидії гібридним загрозам та інформаційній війні.

Студент історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка Іван Фечко говорив про внесення змін до Конституції України у 2019 році щодо стратегічного курсу на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору.

Про специфіку конституційних практик в Україні, зокрема, їх особистісний вимір говорив Анатолій Морозов, доктор історичних наук, завідувач кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки, професор.

Кандидатка історичних наук, завідувачка кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин, доцентка Вікторія Кірєєва доповіла про особливості конституційного процесу в Другій Речі Посполитій в 1919–1921 роках, порівнявши його з конституційним процесом в Україні.

На урочистому закритті заходу були підбиті підсумки Міжрегіонального круглого столу, учасники отримали сертифікати. Було заплановано найближчим часом оприлюднити електронний збірник матеріалів Міжрегіонального круглого столу на тему «Конституція України: історія, сучасність і перспективи» (присвяченого 25-ій річниці Конституції України).

Тетяна Терещенко, заступник директора з наукової роботи ННІ міжнародної освіти, соціальної роботи і мистецтва