У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького днями зібралися однокурсники черкаської журналістки Катерини Таран, колеги та студенти-медійники, щоб вшанувати її пам'ять.

Катерина Таран — заслужена журналістка України, яка творила телебачення Черкащини. У Києві 2020 року вийшла друком її книга «Поміж реалій та ілюзій», проте ще не встигла набути великої популярності серед освітян, творчої інтелігенції, студентства й черкащан загалом.

Брат Катерини Таран, Олександр, розповів про ідею створення книги, а також, де шукали фінансування:

— Вона завжди хотіла написати книгу про своїх героїв, а ми згадали й про неї саму, як героя. На жаль, вона померла, а укладачі вирішили зробити так, щоб видання слугувало пам'яттю про неї. Коли все було готове, постало питання «за що її добувати?». Я зателефонував своїм давнім знайомим — це Михайло Савченко та Петро Євич, які займаються аграрним бізнесом. Вони не дали мені хвилинки, щоб напружитися, сказали «питань немає, ми заплатимо, ми знаємо Катю».

Микола Тимошик, один з упорядників збірки, однокурсник Катерини Пилипівни по факультету журналістики КНУ ім. Т. Шевченка. Він розповів, що ця книга повинна бути настільною для студентів, які опановують спеціальність «Журналістика».

— Її авторка толерувала журналістику, якої в нас сьогодні немає. Це журналістика з людським обличчям, з національною душею. Катерина Таран була журналісткою, яку не любила влада, і яка завжди говорила правду. Якщо брати по розділах: це її роздуми про життя, її інтерв'ю, замальовки, герої. Герої, не ті, в яких багато грошей, і не ті, які мають відношення до сенсацій, а українці, багаті розумом, знаннями, — розповів Микола Тимошик.
Колега Юрій Плаксюк згадав, що саме безкомпромісність робила її беззахисною. Журналісти вчаться захищати себе, в будь-якій ситуації треба вміти відстоювати свою точку зору:
— Катя відстоювала, але вона була при цьому беззахисна, оскільки все тримала в собі, що й позначилося на її здоров'ї.

Учасники презентації, майбутні журналісти, отримали в подарунок від організаторів заходу збірки «Поміж реалій та ілюзій».

Джерело: «Прочерк».

Детальніше про захід пропонуємо переглянути у сюжеті «Суспільного»:

 

Сюжет на ТРК Ільдана:

  

 

Читайте на сайті "Про все", на сайті Національної спілки журналістів України