У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького продовжуються творчі конкурси для вступу на окремі спеціальності. Вступники проходили випробування на спеціальність «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація».

Цей творчий конкурс із живопису передбачає виявлення здібностей вступників щодо роботи з кольором за умов реалістичного зображення певного середовища та об’єктів, що його наповнюють, живописними засобами; знання закономірностей колориту та прийомів зображення різних кольорових матеріалів, фактур, площин, поверхонь, простору, вміння будувати задані форми та їхні пропорційні відношення, володіння художніми техніками, способами виконання рисунка та живопису.

Абітурієнти мали за шість годин виконати з натури натюрморт у визначеній колірній гамі. За вимогами до живопису, майбутні художники повинні розмістити зображення постановки на заданому форматі аркуша паперу або полотні; правильно побудувати предмети постановки та їхні пропорційні співвідношення; створити якісний підготовчий рисунок; володіти прийомами живопису і технікою виконання.

Серед тих, хто планує вступати до ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва — як досвідчені художники, які до цього отримували освіту у студіях, брали участь у конкурсах абощо, так і ті, хто до омріяного вступу малював лише вдома «для душі».

Абітурієнтка, випускниця Смілянської спеціалізованої школи № 12 Наталія Сербівець опинилася на творчому конкурсі у ЧНУ, бо вже вирішила в майбутньому отримати професію дизайнера інтер’єру. Дівчина ходила близько року до художньої студії, де її навчили основ образотворчої справи. Це, мовляв, було своєрідною підготовкою до випробування в університеті:

— Мені подобається проєктувати приміщення, створювати новий інтер’єр кімнат. Впевнена, що це «моя» професія. Завдяки підготовці у студії завдання на творчому конкурсі мені здалося не надто складним. Тому налаштована на успіх! — розповіла майбутня студентка.

На відміну від попередниці, яка не планувала спочатку вступати до Черкаського національного, абітурієнтка, випускниця Хуторянської ЗСО Вікторія Дога мріяла про цей університет з дитинства. За її словами, одного разу дівчина натрапила на фото з випускного своєї тітки (у минулому студентки ЧНУ). Звідтоді дівчина стежила за всією потрібною інформацією про Черкаський національний і планувала вступити сюди. Професія художника — одна з небагатьох, яка є найближчою до її хобі:

— Я не ходила в художню школу, навчалася вдома, малювала так, як відчували серце і душа. Думаю, найкращий варіант для подальшої реалізації себе — поєднати хобі й майбутню професію, — прокоментувала Вікторія.

Також дівчина додала, що участь у творчому конкурсі — це чудова нагода чомусь повчитися, адже добре видно помилки інших вступників та власні під час порівняння робіт.

Кандидатка педагогічних наук, доцентка Лілія Полудень наголосила на тому, що рівень художніх навичок сучасних вступників покращився у порівнянні з торішніми.

Нагадаємо, два етапи творчого конкурсу вже позаду. На черзі — третій етап, який можуть відвідати ті, хто планує навчатися тільки за кошти фізичних чи юридичних осіб (за контрактом). Він відбудеться 18 серпня. Також здійснюється набір на спеціальність «Середня освіта (образотворче мистецтво)», де не потрібно проходити творчий конкурс, а вступати можна за результатами ЗНО.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького