Літхаб «Рефлексія» і Буккросинг-клуб «Freebook» Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького до Дня поезії провели спільне засідання клубів.


З теплим чаєм в руках та затишній атмосфері студенти-філологи та майбутні видавці та журналісти говорили про творчість, читали улюблені рядки Сергія Жадана, Ліни Костенко, Юрія Іздрика, Максима Кривцова, Галини Крук, Катерини Калитко та ділилися найпотаємнішим — своїми віршами.

— Поглиблена асоціативність, метафоричність, образність, символи-архетипи, вільна поетична форма сучасних віршів дозволяє активно рефлексувати над проблемами сьогодення, над власним внутрішнім світом, проговорювати різні грані свого Я. Так звучала поезія улюблених українських авторів. Під час спілкування, що важливо, проговорили та зафіксували свої психологічні тригери та флешбеки, — прокоментувала Оксана Вертипорох, засновниця Літхабу «Рефлексія», доцентка кафедри української літератури та компаративістики.

Координаторка Буккросинг-клубу «Freebook», старша викладачка кафедри журналістики, реклами та PR-технологій Людмила Солодка, зауважила, що сьогодні важливо, щоб звучало українське слово, українські автори, українська культура:

— Сучасний світ швидко змінюється, стає більш віртуально-мультимедійним, тому ще більш цінним стає можливість саме ось такого безпосереднього спілкування. Приємно відзначати, що наша студентська молодь проявляє неабиякий інтерес до читання. Адже книги — це не тільки гарна ідея для дозвілля, а й необхідність на шляху професійного зростання і соціальної адаптації, збереження ментального здоров’я.

 

Людмила Федорець, студентка 4 курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій, розповіла, що її любов до книги розпочалася саме Літхабу «Рефлексія», тому й на цю зустріч, летіла, мов на крилах:

— Наші читання були наповнені морем емоцій: ми й сміялися, і плакали, захоплювалися красою українського слова. Мене дуже розчулює поезія, де я можу віднайти себе, щось життєве, тоді мене накриває хвиля спогадів про пережите чи хвиля певної ностальгії. Мені було також приємно бути в товаристві учасників іншого книжкового клубу, це був цікавий експеримент.

Під час зустрічі студенти об’єдналися навколо поезії «Молитва »Юрія Іздрика і записали спільне відео.

Такі вечори дають змогу відпустити проблеми буденності та зануритися у світ поезії. Література об'єднує, наповнює життя фарбами та емоціями, дає змогу вилити найпотаємніше на папері.

Пропонуємо переглянути відеопоезію від учасників Літхабу «Рефлексія» та Буккросинг-клуб «Freebook» у відео, яке створили Оксана Ковтюх та Яна Трохименко, студентки, які навчаються за ОП «Видавнича справа, редагування та медіадизайн»:

 

Катерина Супрун, студентка 1-Ж курсу, ННІ української філології та соціальних комунікацій