Фахівці Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького розповіли журналістам «Прочерку» про особливості стажування студентів за кордоном, співпрацю з іноземними організаціями та діючі програми стажування.

Співпраця Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького із закордонними інституціями ведеться у межах чинних двосторонніх угод, яких зараз укладено понад 100.

У 2018 році було також укладено міжнародні угоди про співробітництво з Народною академією Яна Гуса м. Прага (Чехія), Університетом Кардинала Стефана Вишинського у Варшаві (Польща), Громадською організацією «Ukraine and Ukrainіans Abroad», Нью Йорк (США).

— Кожного року близько 50-60 студентів стажуються та працюють за кордоном від нашого університету. Хоча цього року таких студентів буде дещо більше. Загалом у семестровій програмі студентської академічної мобільності беруть участь студенти ННІ іноземних мов, ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва, ННІ історії та філософії, ННІ природничих наук, ННІ інформаційних та освітніх технологій. Хоча найбільша кількість охочих вирушити на стажування за кордон є серед студентів ННІ іноземних мов та ННІ економіки і права, — розповідає фахівчиня відділу навчально-наукового центру зовнішніх і міжнародних зв’язків, Тетяна Забарна.

Щорічно студенти беруть участь у семестровій програмі студентської академічної мобільності. Стажування відбувається у межах двосторонньої угоди між Черкаським національним університетом імені Богдана Хмельницького та Гуманітарно-природничим університетом імені Яна Длугоша у Польщі. Студенти упродовж 3 місяців навчаються у польському університеті за різними напрямами та спеціальностями.

Також для них є можливість навчатися за програмою подвійного диплома. За цією програмою у 2018 році сім студентів навчалися у Вищій лінгвістичній школі в місті Ченстохова в Польщі.

Варто також зазначити, що молоді люди можуть перебувати у мовних школах. Таким чином влітку 2018 року п’ять студентів-перекладачів скористались такою можливістю.

— За деякими програмами, стажування повністю оплачується організацією чи навчальним закладом. За іншими — студент оплачує проїзд, проживання, харчування. Зазвичай під час стажування на курортах студент оплачує проїзд та оформлення необхідних документів, проте заробіток повністю покриває ці витрати. Часто студенти самі шукають програми стажування, що оплачуються приймаючою стороною, — зазначає Тетяна Забарна.

Також упродовж літніх канікул студенти мають можливість проходити стажування у Болгарії, Німеччині, Туреччині, Китаї, Греції, Польщі, Іспанії, Італії, Єгипті, Чорногорії.

Тетяна Забарна розповідає, що впродовж літніх канікул студенти мають можливість проходження літнього мовного стажування та заробітку на курортах Болгарії. Ці стажування пропонує партнер Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького – фірма Болканс Джобс ТОВ (м. Софія, Болгарія).