У новітній історії Шевченкового краю помітне місце належить 2005 – 2010 рокам, коли посаду очільника облдержадміністрації обіймав Олександр Володимирович Черевко, нинішній ректор найпрестижнішого вишу краю — Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

На початку 2022, сповненого великих випробувань, року побачила світ книга цього відомого громадсько-політичного діяча й освітянина під промовистою назвою «Черкащина: кроки поступу». Це збірник виголошених у зазначений період на різних зібраннях 28 вибраних доповідей і промов голови ОДА та 24 інтерв’ю, взятих у нього українськими медійниками.

Значущості цьому інформативно насиченому виданню додає прониклива передмова 3-го Президента України Віктора Андрійовича Ющенка, який наполегливо рекомендує читацькому загалу «уважно ознайомитися з цим змістовним виданням, яке різнобічно репрезентує багатогранну діяльність голови облдержадміністрації та демонструє її переконливі результати».

Дійсно, як випливає з матеріалів книги та відповідних оцінок неупереджених економістів, область за каденції Олександра Черевка посідала лідируючі позиції в Україні з переважної більшості соціально-економічних показників. Доповіді, промови та інтерв’ю, котрі  подано в суворій хронологічній послідовності, відображають практично всі сфери тодішньої повсякденності землі Богдана і Тараса: розвиток промисловості, сільського господарства, підприємництва, інвестиційної політики, перебіг політичного та духовного життя тощо. Чимало уваги приділено й реалізації заходів, передбачених державною програмою «Золота підкова Черкащини», що забезпечило не лише прискорену розбудову духовної сфери, а й дозволило вдосконалити соціальну інфраструктуру на місцях. Подані в книзі матеріали засвідчують як компетентність і самовіддачу голови ОДА, так і його максимальну щирість та відкритість у комунікаціях, готовність оперативно реагувати на непрості виклики реалій.

На окреме схвальне слово заслуговують вміщені в структурі книги додатки. Інформативно насиченими виглядають згруповані за галузевим принципом і подані в кольорі діаграми й графіки поступу області, яких налічується понад 70. Узагальнює статистичну інформацію розлога зведена таблиця показників соціально-економічного розвитку Черкащини в 2005 – 2009 роках. Для зручності користування цим виданням у ньому вміщено предметний, іменний та географічний покажчики, а також анотації українською та англійською мовами. Ілюстративний ряд видання репрезентує репродукція картини Миколи Теліженка «Помаранчевий промінь» (як нагадування про те, що Олександр Черевко знаходився в авангарді Помаранчевої революції) та понад 100 кольорових світлин. Дизайн обкладинки майстерно виконаний заслуженим художником України, доцентом ЧНУ Віктором Афоніним, а високий поліграфічний рівень видання забезпечило знане в краї видавництво «Вертикаль» (директорка Світлана Кандич).

Це видання може стати в пригоді управлінцям, фахівцям різних галузей економіки, соціальної політики, освітньо-культурної сфери, науковцям, а також усім, кого цікавить історія нашого краю та досвід управління областю. Насамкінець зазначимо, що поки це єдине видання в Україні, котре по суті є своєрідним звітом голови ОДА про свою діяльність. Воно надійде до фондів провідних бібліотек України та книгозбірень усіх 66 територіальних громад Черкащини.

Григорій Голиш, директор наукової бібліотеки ім. М. Максимовича