Відомий в Україні та у США публіцист, письменник, громадський діяч Левко Костянтинович Хмельковський вкотре прибув до Черкас. Із містом його пов’язує багаторічна праця у черкаській обласній пресі, радіомовленні, науково-дослідному інституті хімічної промисловості.

Із 1996 року він проживає у штаті Нью-Джерсі, США. Тривалий час редагує всесвітньо відому україномовну газету «Свобода», яка є найстаршою серед інших газет української діаспори. Автор понад десяти книг. Останнім часом вийшли друком його переклад із польської «Пам’ятки офіціяліста Потоцьких з Тульчина» Антоні Хшанщевського (передмову до праці здійснив професор ЧНУ ім. Б. Хмельницького Анатолій Чабан), а також його праця «Цвинтар Церви-пам’ятника св. Андрія Первозваного у Савт-Бавнд-Бруку, Нью-Джерсі». Принагідно зазначити, що в цих працях висвітлено чимало міст і сіл Черкащини, життя видатних земляків, які перебували за кордоном і спочивають вічним сном на цвинтарі у Нью-Джерсі.

У невимушеній атмосфері зустрічі студенти-історики довідалися не лише про буремні сторінки біографії пана Левка, а й про спроможність вихідців із України адаптуватися у заокеанському житті. На зустрічі окреслено плани співпраці представників української діаспори США, редакції газети «Свобода» з Черкаським національним університетом імені Б. Хмельницького.

 

ННІ міжнародних відносин, історії та філософії