Дітей з особливими освітніми потребами нині стає все більше, відтак зростає потреба в інклюзивній освіті. Відповідних спеціалістів наразі бракує, тому в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького готують багатопрофільних спеціалістів з виховання.

Науково-педагогічні працівники та студенти кафедри дошкільної та спеціальної освіти розповіли кореспондентам ТРК «ВІККА» про особливості здобуття вищої освіти за спеціальністю 012 «Дошкільна освіта».

Темою розмови була підготовка майбутніх фахівців дошкільної та спеціальної освіти до роботи з дітьми дошкільного віку з особливими освітніми потребами, під час якої говорили про актуальність та затребуваність фахівців, готових до роботи з дітьми дошкільного віку з особливими освітніми потребами. Також продемонструвати практичну складову підготовки майбутніх педагогів за спеціальністю 012 «Дошкільна освіта», яка здійснюється за допомогою сучасних цифрових ресурсів та інтерактивних методів навчання.

– Ми звертаємо увагу на змістовність та наповнюваність дисциплін відповідно до сучасних тенденцій в теорії та практиці, які спрямовані на підготовку студентів до роботи з дітьми з особливими освітніми потребами. Наразі дуже багато вихователів закладів дошкільної освіти потребують підтримки, тому ми, як заклад вищої освіти, намагаємось готувати здобувачів освіти до реалій, у яких опинилася наша країна, — відмітила доктор філософії, старший викладач кафедри дошкільної та спеціальної освіти Юлія Соловей.

Нагадаємо, що на кафедрі дошкільної та спеціальної освіти здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти освітнього ступеня «бакалавр» за освітньо-професійною програмою «Дошкільна і початкова освіта». По завершенню навчання майбутні фахівці отримають можливість працювати в закладах дошкільної освіти на посаді вихователя та вихователя-методиста, а також вчителем початкових класів у загальноосвітніх закладах.
Для тих, хто вирішив здобути вищу освіту за освітнім ступенем «магістр», пропонується освітньо-професійна програма «Дошкільна та початкова освіта» та освітньо-професійна програма «Дошкільна освіта та дефектологія», навчання на якій дозволить працевлаштуватися вихователем, вихователем-методистом у закладах дошкільної освіти та вчителем-дефектологом у закладах освіти.

Кафедра дошкільної та спеціальної освіти

Детальніше пропонуємо переглянути у сюжеті на ТРК «ВІККА»